2003. július 25. péntek 22:19

Levelet hozott az éter!

Mesterségek Ünnepe

 

A kézművesek és népművészek hagyományos seregszemléjére 2003. augusztus 16. és 20. között kerül sor a Budavári Palota történelmi környezetében.

Tisztelt Szerkesztőség!

           

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy immáron tizenhetedik alkalommal idén is megrendezésre kerül a MESTERSÉGEK ÜNNEPE, mellyel kapcsolatban az alábbi információkat közöljük:

 

A kézművesek és népművészek hagyományos seregszemléjére 2003. augusztus 16. és 20. között a Budavári Palota történelmi környezetében kerül sor. A rendezvény szervezője, mint minden évben, a NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE (NESZ).

 

A NESZ az ország minden részében működő tagszervezetei révén a legkiválóbb magyar kézműveseket, tárgyalkotó népművészeket hívja meg erre a fesztiválra. A résztvevők 5 napon keresztül működő műhelyekben mutatják be a hagyományos kézműves mesterségek fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek többek között a fafaragó, kovács, fazekas, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szövő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalácsos ,hangszerkészítő mesterségekkel. Vendégként algériai, kirgíz, kozák, üzbég, türkmén, tadzsik népművészek képviselik hazájuk kultúráját a rendezvényen.

 

Az érdeklődők a helyszínen maguk is kipróbálhatják a kézművesség különböző formáihoz való érzéküket. A gyermekek számára szakképzett mesterek külön foglalkozásokat tartanak.

 

A kézművesek által készített zsűrizett tárgyak, textíliák, viseletek a helyszínen megvásárolhatók, a rendezvényen  800 magyar és külhoni hagyományőrző kézműves és népi iparművész kínálja portékáit.

A rendezvény ideje alatt Nemzetközi Kovácstalálkozót tartanak az Országos Kovácsműves Céh szervezésében.

 

A színpadokon minden nap zenei- és táncegyüttesek lépnek fel, vásári komédiások, bábjátékosok, esténként táncház várja a közönséget.

 

A rendezvény fő témája idén a fazekasság és a textilművesség.

 

Ehhez kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Galéria 2003. augusztus 12. és 30. között nagyszabású fazekas-, szőttes- és hangszerkiállításnak ad otthont.

A rendezvény keretében idén is átadjuk az Év mestere és az Év ifjú mestere díjakat a legjobbnak ítélt kézműveseknek.

 

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE hagyományosan a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódik. Augusztus 20-án a mesterek felvonulására és a Mátyás templom előtti kenyérszentelésre kerül sor.

 

Kérjük Önöket, hogy előzetes programajánlók, illetve helyszíni riportok, tudósítások formájában hívják fel a közönség figyelmét rendezvényünkre. Részletes információkat, fotót honlapunkon, a www.nesz.hu címen találnak.

Egyéb tájékoztatásért, illetve a riportok szervezésében készséggel állok rendelkezésükre.

Együttműködésükben bízva, kérem fogadják szívélyes üdvözletemet.

 

 

 

Májai Magdolna

             majai@axelero.hu

 

 

 

 

Fazekas- és szövő programok a Mesterségek Ünnepén

 

 

Kiállítás a NEMZETI GALÉRIÁBAN

Harmadik emelet

A kiállítás megtekinthető: 2003. augusztus 12 - 30.

 

 

                               93 fazekas 44 különböző stílusú munkát mutat be.

                               Szövők: gyapjú, rongy, vászon

 

Tematika:

fazekasműhely, vásárjelenet, konyha- kamra, terített asztal

                               egyházi kerámiák, működő szövőszék, vásárjelenet,

szoba enteriőr, babaház,

 

 

 

Fazekasok és szövők parádéja:

 

Öt sátorban a két mesterség formaalakításának és díszítő technikáinak bemutatója

 

-      Őrség

-          Tiszafüred

-          Sárköz

-          Nádudvar

-          Habán

 

Mesterségbemutató:

 

A Rondellában a Kresz Mária Alapítvány és a Hagyományok Háza oktatóinak segítségével az érdeklődők megismerkedhetnek a különböző szövő- és fazekas technikák fortélyaival.

 

vissza Vissza a kezdőlapra