2003. augusztus 29. péntek 23:34

KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT

 

NYILATKOZAT

 

Hetek óta a létbizonytalanság szörnyűsége nehezedik a kapuváriakra és a környék sertéstenyésztőire.

A pénzbefektetői szándék halálra ítélt egy nagy múlttal rendelkező üzemet, a Ringa Húsipari Rt. kapuvári gyárát, annak nyolcszáz dolgozóját és a gyár sertéstenyésztéssel foglalkozó beszállítóit. A tervezett intézkedés a felmérések szerint mintegy tizenötezer embert érint.

Az eddigiekből úgy látszik, szélmalomharcot vív Kapuvár polgármestere és a gyár érdekvédelme a tulajdonosokkal, akik a felhalmozódott veszteségekre hivatkozva szándékoznak a termelést leállítani.

Sokak számára teljességgel érthetetlen, hogyan következett be az idei első félévben olyan nagyságú veszteség, mely a gyár jövőjére csakis a bezárást, mint egyetlen lehetséges „megoldást” tekinti, annak ellenére, hogy az elmúlt években a kapuvári termelés komoly nyereséget biztosított a tulajdonosoknak.

Az pedig még érthetetlenebb, hogy a kérdés megoldásában érintett minisztériumok mindeddig semmi érdemi lépést nem tettek. Még annyi fáradságot sem vállaltak, hogy képviselőiket egy helyszíni tájékozódásra kiküldték volna.

Mindenkit megdöbbentett viszont, Szanyi Tibor FVM politikai államtitkár szerepvállalása, aki kedden olyan bejelentést tett, ami minden alapot nélkülözött.

Szanyi Tibor nem kevesebbet állított, mint hogy kedden megállapodott a tulajdonosokkal, a dolgozók és a város képviselőivel arról, hogy nem zárják be, hanem el- vagy bérbe adják a kapuvári üzemet (lásd Népszabadság 2003. augusztus 27. ” Az elbocsátások ellen tiltakoztak a kapuváriak” c. cikket), amit mind Bíró Péter polgármester, mind Pászli Tibor a Ringa szakszervezeti tanácsának elnöke is cáfolt.

Információink szerint a tulajdonosok és a dolgozók képviselői között arról folynak tárgyalások, hogy a gyár egy részének a vágóhídnak és a daraboló egységeknek az értékesítésére kerül sor.

Ez a megoldás a  jelenlegi sertéspiaci helyzetben, amikor kiélezett vita folyik a kormány és a terméktanács között, mert a kormány vissza kívánja vonni a kilogrammonkénti15-20 forintos minőségi támogatást, érdemi megoldást nem jelent.

Nemcsak azért, mert ezzel az intézkedéssel eltűnhet egyik hungarikumunk, a dobozolt sonka a termékpiacról, hanem azért sem, mert ez a „megoldás” legalább négyszáz munkahely megszűnését jelenti, s a munkából kikerülők részére más munkalehetőség a térségben jelenleg nincs.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és a Kereszténydemorata Néppárt úgy ítéli, hogy nem átmeneti, hanem végleges, a munkavállalók, a termelők érdekeit szem előtt tartó megoldásra van szükség. Ezért felszólítjuk a Kormány illetékes minisztereit, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat Kapuvár Önkormányzatának a dolgozók és a sertéstenyésztők érdekképviselőinek bevonásával a mindenki számára elfogadható megoldás kidolgozására.

  

Budapest 2003. augusztus 28.

  

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnöksége és a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Elnöksége

 

vissza Vissza a kezdőlapra