2003. augusztus 16. szombat 22:27

 

Új elnököt választott a Magyar Orvosi Kamara

 

Megismételt rendkívüli küldöttközgyűlést tartott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombaton Budapesten, a szervezet Éger István peresztegi háziorvos személyében új elnököt választott.

 

A küldöttközgyűlés úgy döntött: felkéri Medgyessy Péter kormányfőt, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényjavaslatot küldje vissza a szaktárcának, és az új előterjesztést a kamarai tervezet figyelembe vételével készüljön el.

A MOK kötelezte az elnökséget arra, hogy szerezzen érvényt a kamara több követelésének. Egyebek között annak, hogy az orvosok jogállása külön törvényben, vagy a MOK-ról szóló jogszabályban, vagy az orvosok és egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény önálló fejezetében kerüljön megjelenítésére.

A kamara azt is elvárja, hogy az orvosi tevékenység valamennyi díjtétele az uniós szintnek megfelelő legyen, ütemezett bevezetésére szülessen törvényi garancia, az orvosi tevékenységet ne korlátozzák szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyó gazdasági megfontolások alapján.

A MOK azt akarja, hogy az orvos szakmai ismereteinek, tapasztalatának, munkájának legyen vagyoni értéke, az orvosi tevékenységre kötendő szerződések azonos tartalmi elemekkel bírjanak, valamint a továbbképzéssel töltött szabadidő rendkívüli munkavégzésként legyen ellentételezve.

Amennyiben a MOK legfőbb követelései nem teljesülnek, az orvosok nem riadnak vissza a munkabeszüntetéstől sem.

A kamara visszahívta az egyik alelnökét, Komáromi Zoltán is, helyette Nagy Ferenc miskolci traumatológus szakorvos tölti be a tisztséget. A küldöttgyűlés Bodnár Ákos és Horányi János helyére Mánya Kristófot és Láng Andrást választotta meg titkárainak.

 

A MOK június 14-i ülésén már kezdeményezte az elnökség visszahívását, ám akkor e kérdést nem tűzték napirendre a küldöttek.

A visszahívást kezdeményezők azzal indokolták javaslatukat, hogy az elnökség a MOK korábbi döntésével ellentétesen járt el, amikor a kormányfővel folytatott tárgyaláson nem kezdeményezte a kórháztörvény visszavonását.

A kamara rendkívüli küldöttgyűlését július 26-án már egyszer összehívták, ám a testület akkor nem volt határozatképes.

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra