2003. július 10. csütörtök 04:41

 

MOSZ: A 10 milliárdos vissza nem térítendő támogatás nem elegendő

 

A kormány által mezőgazdasági kárenyhítésre elkülönített forrás vissza nem térítendő 10 milliárd forintos része csupán a nyári betakarítású növényekben keletkezett károk csökkentésére elegendő.

 

Magyar György , a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkáraelmondta: tavaly, amikor lényegesen kisebb mértékű aszály volt, 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a regisztrált termelők. A MOSZ szerint az idén ennél nagyobb támogatásra van szükség.

A szervezet felmérései azt mutatják, hogy az aszály az idén már eddig 120 milliárd forintos kárt okozott: a kalászos gabonáknál a korábban jelzett 40-44 milliárd helyett 50-55 milliárd forintos terméskiesésre számítanak. Magyar György jelezte: a mintegy 1,8 millió hektár összterületű kalászos 85-90 százaléka 15 százaléknál nagyobb mértékben károsodott az aszály miatt.

Az őszi betakarítású növények szintén 1,8 millió hektáros összterületének 65-70 százaléka károsodott 15 százaléknál nagyobb mértékben. A terméskiesés így a kukorica, napraforgó, cukorrépa esetében elérheti a 30 milliárd forintot.

Magyar György hozzátette: ha 10 napon belül nem esik minimum 25-30 milliméter csapadék, akkor a következő hetekben ez a kár meg is duplázódhat.

A zöld takarmánynövényeknél az aszálykár 12-13 milliárd forint, a zöldség-gyümölcsöknél 10 milliárd forint körüli, az erdőknél 5 milliárd, a halászatban 2-3 milliárd forint lehet a MOSZ számításai szerint.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra