2003. szeptember 19. péntek 22:37

 

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület állásfoglalása

 


A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) állásfoglalása a legfőbb ügyész elleni támadások ügyében

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület tagsága és tagszervezetei nevében aggodalmunkat fejezzük ki a Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze ellen megújuló támadások miatt, amelyek komoly veszélybe sodorhatják demokratikus intézményeink működését. A kormánykoalíció felelős képviselői, így legutóbb a nagyobbik kormánypárt elnöke által hangoztatott kifogások, sőt immár a sajtóban élesen megfogalmazott vádak bizonyítást nem nyert feltevéseken és előítéleteken alapulnak. A veszély az, hogy csorbul legfontosabb demokratikus intézményeink tekintélye és a jogállamiság alapelvei szenvednek súlyos sérelmet.

Az igazságszolgáltatás nem igazodhat a politikához, különösen nem a pártpolitikához. Amennyiben az előző kormányzati ciklus idején történteket a jelenlegi kormány az igazság megismerése és a megfelelő jogi következtetések levonása céljából kívánja felderíteni, az erős demokratikus intézményekre, így a magyar igazságszolgáltatásra támaszkodnia kell, és nem szabad gyengítenie azt. Ellenkező esetben az 1990 óta lezajlott nagyszabású demokratikus átalakulás mostanáig szilárdnak mutatkozó alapjait kezdik ki.

Akik felelőtlen hangulatkeltéssel aláássák független demokratikus intézményeink tekintélyét, rövidlátóan cselekednek és veszélyes erőket szabadítanak fel.

az MPEE elnöksége

 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra