2003. július 11. péntek 22:35

 

Több mint ezer főt bocsát el az MSC Hungary Kft.

 

Több mint ezer ember elbocsátását tervezi szeptember végétől a szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft.

 

"A cipőipari cég bezárja 595 fős körmendi és 268 fős őriszentpéteri üzemét, és csökkenti szombathelyi gyárának létszámát is 50 dolgozóval" - mondta Kovács Péter, a Vas Megyei Munkaügyi Központ igazgató-helyettese. Közlése szerint a MSC Hungary Kft a leépítésben érintett alkalmazottai augusztus végén kapják kézhez felmondásukat, amely után harminc nappal szűnik meg munkaviszonyuk.

A cég egyébként felszámolja a Győr-Moson-Sopron megyei Beled községben lévő üzemet is, ahonnan 130 embert küldenek el.

Doktorné Németh Margit, az MSC Hungay Kft gazdasági igazgatója szerint kénytelenek voltak átstrukturálni gyártási szerkezetüket, ez tette szükségessé a cipőfelsőrészt gyártó őriszentpéteri és beledi üzemük felszámolását. A körmendi üzem bezárását az ingatlan tulajdoni jogának elvonása is eredményezte, amely a gyár további működését már hosszabb ideje bizonytalanná tette. A körmendi cipőgyár a Battyány-kastély egy épületszárnyában működött, ám az épület tulajdonlásáról a cégnek jogvitája támadt a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI), a perben pedig a bíróság a kincstár javára döntött.

A gazdasági igazgató elmondta: a körmendi létszámból 80 embernek a szombathelyi gyárukban kínálnak fel munkahelyet, a végtermék gyártó futószalagokat áttelepítik, de a felsőrész készítést teljesen felszámolják, a felsőrészeket az olcsóbb távol-keleti termékekkel pótolják.

Doktorné Németh Margit hangsúlyozta: a kényszerű létszámleépítéssel, régi megbízható munkatársaiktól válnak meg, ami a menedzsment számára sem volt könnyű döntés. Ezért is tartják elsődlegesnek a hatályos jogszabályok betartását, a dolgozókat illető juttatások kifizetését.

Az MSC Hungary Kft, amely a MARC termékekről volt közismert, 1992-ben még 2700 embert foglalkoztatott Vas megyében, Zala megyében és Győr-Moson-Sopron megyében, a 887 millió forintos törzstőkével rendelkező cégben ekkor szerzett 95 százalékos tulajdoni részesedést a svájci MSC vállalatcsoport.
Árbevételük 2000-ben még 10,8 milliárd forint, 2001-ben 12,6 milliárd forint volt.

A cipőipari vállalkozás az utóbbi években egymás után kényszerült telephelyei bezárására, 2002-ben a  lenti-i, pecöli és ikervári cipőfelsőrész készítő üzemét számolta fel, 2003 májusában pedig a körmendi és szombathelyi üzeméből bocsátottak el 230 dolgozót.
 

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra