2003. szeptember 22. hétfő 23:38

 

MSZOSZ: átfogó foglalkoztatáspolitikai koncepcióra van szükség

 

A kormánynak haladéktalanul el kell készítenie egy átfogó foglalkoztatáspolitikai koncepciót, ami feleljen meg egyben gazdaságpolitikai programnak is - jelentette ki hétfőn Balatonfüreden Wittich Tamás.

 

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a Vasas Szakszervezeti Szövetség által szervezett háromnapos regionális felkészítő értekezlet nyitónapján tartott előadásában hangsúlyozta: az MSZOSZ igényli, sőt követeli egy bérfelzárkóztatási program elkészítését is, a magyarországi keresetek ugyanis az uniós átlagnak csupán az egytizedét érik el.

Wittich Tamás utalt arra, hogy elemzők szerint, ha a gazdasági növekedés tartósan meghaladja az uniós átlagot és a bérek ennek a növekedésnek megfelelően nőnek, akkor is csak 20 év alatt érhetjük el a spanyol, portugál vagy görög bérek szintjét. "Ezt elfogadhatatlannak tartja az MSZOSZ, ezért követeljük azt, hogy ennek a folyamatnak a meggyorsítása érdekében szülessen megállapodás a kormánnyal és a munkáltatókkal" - közölte az elnök.

Kijelentette: az MSZOSZ tartja magát ahhoz az álláspontjához is, hogy ha 3,5 százalékos lesz a gazdasági teljesítmény-növekedés 2004-ben, akkor legalább ilyen arányban kell a reálbéreknek is növekedniük.

Az MSZOSZ azonban a bérek bruttó növekedéséről kíván megállapodni, és a követelés 12 százalék lesz - mondta hozzátéve, hogy a vállalkozói szféra csak 6-7 százalékban gondolkodik.

Wittich Tamás emlékeztetett: az MSZOSZ tavalyi kongresszusán a kormányfő a 38 órás munkahét bevezetéséről pozitívan nyilatkozott, ám 10 hónap elteltével sem kezdődtek még meg a tárgyalások az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Hangsúlyozta: az MSZOSZ sürgeti a tárgyalásokat, továbbá javasolni fogja, hogy eggyel több legyen a fizetett ünnepek száma. Az új munkaszüneti napnak, fizetett ünnepnek december 24-t javasolják.

A legnagyobb szakszervezeti szövetség elnöke nehezményezte, hogy nem jött létre még a társadalombiztosítás feletti befizetői kontroll intézményrendszere.

Végül kijelentette: "mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a kormány 2004-re olyan adójavaslatot terjesszen az érdekegyeztetők és a parlament elé, amely a terhek csökkentését tartalmazza".

Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) főtitkára a szakszervezeti fórumon kijelentette: a magyar gazdaság helyzete nem válságos, de súlyos. Hosszú ideje csökken a GDP és az ipari termelés üteme, lassult az exportnövekedés is, visszaesett a versenyképesség, a foglalkoztatás pedig az 1993-as szinten áll. A tőkeberuházások összege 2002-ben az előző évihez képest felére esett vissza - 4 milliárd euróról 2 milliárdra -, 2003 első felében pedig először fordult elő, hogy a behozott és a kivitt tőke egyenlege mínuszba fordult - mondta.
 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra