Megjelent:2003.07.22. 13:02:45

Koalíciós álság

Kormányzás és pókerezés

Az MSZP elnöke - figyelembe véve a gazdaság teljesítőképességét, - nem lát lehetőséget a 2004. évi adócsökkentésre. Mi inkább kormány teljesítőképességében, illetve a teljesítmény hiányában látjuk a bajt.

Emlékeztetőül: Az Orbán kormány érdemi módosítás nélkül végrehajtotta a két éves költségvetést, beleértve a vonatkozó adótörvényeket. Medgyessyék - mivel az szja csökkentés mértéke messze alatta maradt a választási ígéreteknek és tudva, hogy a kiszámíthatóság, tervezhetőség érték, s növeli a kormányba vetett bizalmat, a 2002 végén meghozott törvényben meghatározták a 2004 évre szóló személyi jövedelemadó mértékeket is. Most ennek a visszavonását tervezik, mert másként nem tudnak úrrá lenni a növekvő hiányon és a kormányzati kiadások nadrágszíját sem akarják jobban meghúzni.

A koalíciós vita kapcsán három gondolatot érdemes megfogalmazni:

1. A vitának van egy álságos, figyelemelterelő eleme: inkább az MSZP-SZDSZ marakodásról essék szó, mint a szocialista vezérkar igazi (kleptokrata) természetét feltáró brókerkedésekről.  

2. A koalíciós vita a felszínen megfelel a két párt önmeghatározásának: a szocialista pártok általában adót emelnek, növelik az állami újraelosztást, a liberálisok az ellenkezőjét tartják jónak. Mivel az MSZP már régen (ultra)liberális konzervatív párt, bizton állíthatni, hogy végül megtalálják a vita megoldását. Ezért is álvitáról van szó.

3. A választók lenézése és egyben arcátlanság, amit a szocialista pártelnök mondott: 2005-ben lehet szó adócsökkentésről. Ki adna még hitelt a mostani szószegés után az újabb ígéretnek? Persze jobb későn, mint soha. A baj csak az, hogy a kormány mostani "terveiben" csak kapkodás látszik, nincs egyetlen elem, amely arra utalna, hogy a kormány-intézkedések nyomán javulna a gazdaság. Kovácsék mást sem tesznek, mint amit 2002-ben elkezdtek: várják a világgazdaság élénkülését, hogy az így minket is jobb helyzetbe hozó gazdasági környezet jó hatását saját teljesítményüknek állíthassák be. Eddigi számításuk nem jött be: Németország egyre csúszik lefelé, az európai motor is gyengécske, Amerika kiszámíthatatlan. Mindeközben Kovács összetéveszti a kormányzást a pókerezéssel: rezzenéstelen arccal mond alaptalan dolgokat.

Surján László