2003. augusztus 12. kedd 23:16

 

Aszfaltkeverő üzem ellen tiltakoznak Nógrád megyében

 

A közeli Nagylócra tervezett aszfaltkeverő üzem megépítése ellen tiltakozik Nógrád megye hét kistelepülése, mert úgy látják, hogy az ipari beruházás veszélyezteti turisztikai elképzeléseiket. A hét polgármester és a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón fejtette ki érveit.

 

Hollókő, Alsótold, Bokor, Cserhátszentiván, Felsőtold, Garáb és Kutasó vezetői elismerik, hogy a Nagylóc zsúnypusztai részén tervezett üzem új munkahelyeket teremtene, de véleményük szerint emellett csak hátrányokkal járna a beruházás. Közös álláspontjuk értelmében vidékük egyetlen vonzereje a természet szépsége, és ahogyan vonzza a turistákat a jó levegő és a tiszta környezet, úgy taszítaná őket az ipari üzem zaja, látványa, és az esetleges környezeti károk. A turizmust és a rendet félti ennek a 7 cserháti településnek a polgármestere, akik a térség természetvédelmi területének határára tervezett ipari beruházás ellen tiltakoztak.

Az egyetlen értékünk a rend, a tisztaság, a tiszta levegő, jelenünket és jövőnket erre építjük - hangsúlyozta egybehangzóan hét belső-cserháti polgármester, amikor összejöttek, hogy tiltakozzanak a szintén a térséghez tartozó Nagylóc melletti Zsunypuszta kőbányájához, a természetvédelmi körzet határára tervezett aszfaltkeverő megépítése ellen.

A hatalmas teherautók zaja, felvert pora és száguldozása megkeseríti az életet és veszélyezteti a nem nagy súlyú kamionokra és azok sebességére épített utakon a falvak lakosságát, valamint elriasztja a falusi turizmus vendégeit. A légvonalban alig 2 kilométerre fekvő világörökségi listás Hollókő polgármestere arra hivatkozott, hogy az idei 40 ezer látogatójuk zöme a falu szépsége elé helyezi a tisztaságot és a tiszta levegőt.

 

Akár örömünnepre is összegyűlhettünk volna - mondta Surján László, a térség országgyűlési képviselője, hiszen a Bükki Nemzeti Park nemet mondott az építési engedélyre, ám ez a döntés nem jogerős. Mert Nagylóc képviselő testülete csütörtökön dönt arról, hogy átminősíti-e az építésre szánt mezőgazdasági területet ipari területté. Igen esetén minden kezdődhet elölről. Nyilvánvalóan vonzó a tervezett üzemből származó többféle adó - hangoztatták többen is -, de hét falu kárára nem lehet dönteni.

 

"Nehéz nemet mondani egy fejlesztésre, de egy képviselőnek a lakosság akaratát kell képviselnie" - fogalmazott a honatya.

 

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a falvakban eddig 150 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze. Az aláírásgyűjtést folytatják, és az íveket eljuttatják a szakhatóságokhoz.
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra