2003. szeptember 19. péntek 17:08

 

Nem nyugszik a hamísított Teller-levél körüli botránysorozat

 

Az Inforádió híradásából egyértelműen kiderült, hogy a levél nemcsak formailag hamisítvány, hanem Teller Ede munkatársainak állítása szerint tartalmában sem felel meg a professzor véleményének. Az ügy egyik megközelítése az újságíró-etika lehet, s ennek megfelelően az egész akciót lebonyolító Zeley „úr” az, aki teljesen hiteltelenné tette magát. Ugyanakkor nagyon is megalapozottak azok a hangok, amelyek a Népszabadság felelősségét vetik fel, és megkérdezik, mit jelent a lap vezetőjének megnevezésében a felelős főszerkesztő fogalma. Milyen felelősség az, amely következmények nélkül próbál túllépni a történteken, sőt a botrányos hamisítás magyarázgatása során még újabb, most már semmivel nem menthető hamisítással próbálkozik. Arra az egyébként viszonylag lényegtelen kérdésre gondolunk, hogy a Népszabadság cikkcímben és szövegben is azt állította, hogy Zeley engedéllyel faxolgatott a Teller hamisítvány előkészítése során Amerikába. Az adófőszerkesztő nyilatkozatából ugyanis éppen azt a részt hagyták ki, melyből kiderült, hogy Zeleynek a tudósról Magyarországon megjelent cikkek átküldésére volt engedélye.

 

Az üggyel kapcsolatban azonban két másik szempontot is föl kell vetnünk. Zeley igyekezete nagyon világosan körvonalazódik. Miután hiába próbálták kétségbe vonni a Kossuth téren elhangzott Teller-üzenet hitelességét, Zeley - kihasználva, hogy a professzorral több interjút készített - megpróbálta őt befolyásolni és véleményét megfordítani. Azt, hogy ezt az egyébként meddőnek bizonyult kísérletet - figyelembe véve Teller Ede világméretű tekintélyét és előrehaladott életkorát - hogyan lehet minősíteni, kinek-kinek saját ítéletére bízzuk.

Hátra van még a legsúlyosabb kérdés. Vajon véletlennek tekinthető-e az a mondat, amely Medgyessy Péter részvétnyilvánításában annyira értelmetlenül csengett: "Mély szomorúsággal tölt el a gondolat, hogy a világ magyarjai már nem számíthatnak Teller Ede támogatására, tekintélyére, szókimondó bölcsességére."

 

Nem sokkal ésszerűbb-e föltételezni, hogy a miniszterelnök - vagy legalább valaki a környezetében, aki a részvétnyilvánítást megfogalmazta - előre ismerte a hamisított levél tartalmát. A magyar ellenzéket kritikusan illető hamisítvány tartalma ugyanis indokolhatja a miniszterelnöki részvétnyilvánításba foglalt és mondjuk ki meglehetősen álszent mondatot. Medgyessy Pétert egyébként maga Zeley hozta a Teller-üggyel kapcsolatba, megemlítve: felkérték, hogy próbáljon megszervezni egy Teller-Medgyessy találkozót. Rossz lelkiismeretre utal az a sietség, amellyel Zeleynek ezt az állítását a Miniszterelnöki Hivatal tagadta.

 

Ezek után azt a gyanút, hogy a hamis Teller nyilatkozat mögött a titkosszolgálatra kiképzett Medgyessy Péter áll, csak azzal lehetne eloszlatni, ha a miniszterelnök felelősségre vonná a Teller részvétnyilvánítás megfogalmazóját. A köztisztviselők létszámának 10 százalékos csökkentése éppen jó alkalmat szolgáltatna arra, hogy egy fegyelmivel történő eltávolítás révén végkielégítést se kelljen fizetni. Takarékoskodni persze nem így kell, hanem például úgy, hogy kegyeletsértő politikai indíttatású hamis írások nem születnek. Véleményünk egybecseng Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL). (Teller Ede az egyik alapítója, 1958-60 között igazgatója volt a kutatóintézetnek. Nyugdíjba vonulása, 1974 óta 2003. szeptember 10-én bekövetkezett haláláig az intézet tudományos tanácsadója volt.) vezetésének szomorúságával: felháborító, hogy a világhírű professzor halála után, nem az ő páratlan szellemi teljesítményéről, értékeiről, hanem zugfirkászokról és hamisítókról cikkeznek a lapok.

*****

Teller Ede halálával és a hamisított levéllel kapcsolatos anyagaink:

 

Elhunyt Teller Ede

A világhírű magyar származású atomfizikust a kalifornia Stanfordban érte a halál. Teller Ede 1908-ban született Budapesten. NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

Medgyessy és az őszinteség

Még az oly szomorú eseményekkel kapcsolatban is, mint Teller Ede halála, fel kell tennünk a kérdést: valóban őszinte Magyarország miniszterelnöke?

 

Teller Ede és a sajtó

Az elmúlt két napban olyan események indultak el a magyar sajtóban, amelytől - úgy gondoljuk - minden jóérzésű ember visszaborzad.

 

A Népszabadság magyarázkodik a Teller-üzenet ügyében
"Nincs birtokunkban a Teller Ede professzor úr által írt levél. Ennyi elég egy szerkesztőségnek, hogy megkövesse olvasóit és az érintetteket".

 

A Fidesz a MUOSZ etikai bizottságához fordul

Felháborító és példátlan, hogy az említett dokumentumot, amelyről "kiderült, hogy hamisítvány", egy olyan híres tudós nevével igyekeztek legitimálni, aki már nem tudja saját valódi álláspontját a magyar közvélemény elé tárni.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra