2003. szeptember 25. csütörtök 22:22

 

Németh Zsolt levele Kovács Lászlónak

 

Kovács László úr
Külügyminiszter

Tisztelt Miniszter Úr!

Azért zavarom e levéllel, mert Ön a szerdai napon három televíziós interjújában is (MTV Napkelte, TV2 Tények, ATV Egyenes beszéd) arra hivatkozva vonta kétségbe azt a jogomat, hogy véleményt nyilvánítsak erdélyi kérdésekben, hogy magam is Erdélyből települtem volna át Magyarországra. ("Németh Zsolt, aki most erdélyibb akar lenni az erdélyieknél - ő egyébként erdélyi születésű, csak elhagyta Erdélyt és áttelepült Magyarországra - én azt gondolom, hogy őneki kisebb a jogalapja, hogy a Lendvay utcai székházból megmondja, hogy mi a jó az erdélyi magyaroknak, mint Markó Bélának és az RMDSZ vezetőinek, az RMDSZ-nek, akik ott élnek Erdélyben." - ATV)

Engedje meg, Miniszter úr, hogy egy személyes jellegű felvilágosítással kezdjem. Hivatalos iratok és korabeli szemtanúk egybehangzó állítása alapján Budapesten láttam meg a napvilágot. Egyébként büszke vagyok erdélyi felmenőimre - ahogy a felvidékiekre is.

Csak a puszta tények megállapítása végett tettem ezt a személyes jellegű kitérőt, valójában nem erről akarok írni Önnek.

Az Ön eszmefuttatása nem személyes vonatkozása miatt döbbentett meg igazán. Jól értelmezem, Miniszter úr, hogy Ön azt állítja: kinek-kinek származása alapján dönthetjük el, hogy milyen kérdésekben nyilváníthat véleményt? Netán azt akarta kifejezni, hogy valakinek a származása határozza meg, egy-egy kérdésben milyen álláspontot foglal el?

Kényelmetlenül érzem magam. Azt kell feltételeznem egy Európai Unióba rövidesen belépő ország külügyminiszteréről, hogy elfeledkezik az alapvető liberális elvekről, és származásuk alapján tesz különbséget az emberek között? Hány százezer vagy millió erdélyi vagy más határon túli magyar származásútól akarja megvonni a szabad véleménynyilvánítás jogát?

Elbizonytalanodom. Biztos, hogy Ön mondta mindezt? Hiszen a státustörvény megcsonkítása kapcsán mást sem hallottunk Öntől az elmúlt másfél év során, minthogy az EU-ban tilos a származás alapján való különbségtétel, mindenfajta diszkrimináció. Mit fognak akkor szólni ehhez Brüsszelben? Ön erre mindig nagyon kényes volt.

Természetesen lehet egy kézenfekvő magyarázata megdöbbentő mondatainak: Ön nem engem akart támadni ezzel a megjegyzésével, hanem sokkal mélyebb összefüggésekre akart rávilágítani. Mondanivalója lényege az is lehet, hogy mit keresnek az erdélyiek Magyarország politikai vezetőrétegében, például a miniszterelnöki székben? Még akkor is, ha Ő is csak olyannyira erdélyi, mint én. Távol álljon tőlem, hogy beavatkozzam a szocialista táboron belüli harcokba. Annyit kérek csak, tekintettel az Ön közjogi pozíciójára, Miniszter úr, hogy ehhez ne használja föl se az én személyemet, se régi idők ordas eszméit.

A liberális tolerancia és a keresztyéni megbocsátás szellemében

maradok tisztelettel:

Németh Zsolt
 

Budapest, 2003. szeptember 25.

forrás: fidesz.hu

vissza Vissza a kezdőlapra