Megjelent: 2003.08.25. 15:27:16

Megszólal az olvasó

Csak a kereszténydemokrácia

 

Az augusztus 24-én kiment hírlevélben arra kértük az olvasókat, írják meg egyetértő vagy vitába szálló gondolataikat. Az alábbiakban az első reflexiót közöljük.

MKDSZ
Surján László
elnök úr részére

Kedves László!

Sajnos csak egyet tudok érteni Veled abban, hogy hazánkban a jog és az erkölcs köszönőviszonyban sincsenek egymással, s én ebből vezetném le a nemzet és a vallás korrelációját.

 A polgárok  jogkövető magatartása ugyanis, erkölcsileg nem feltétlenül, minden szituációban állja meg a helyét. Miszerint éljenek hát az emberek, mihez igazodjanak? Az isteni törvényekhez, melyek szűkebb mezsgyét adnak, vagy a túlzottan is túl liberális világi regulákhoz. Megjegyzem az áram is a kisebb ellenállás irányába halad tovább, s nem fest ez másként a polgárok többségének primer cselekvési szintjén sem.

A polgárok döntését nagy mértékben, rossz irányban befolyásolja az a tény is, hogy hazánkban a hívő emberek aránya relatíve alacsony - meg sem közelíti Lengyelországot, ahol közel 95% - s a hívők jó része is a csak az ünnepekre vallásos, s nem a mindennapi életében.

Ennek folytán a magyar társadalmat nem tudják az isteni törvények igazán áthatni, s nincs igazi kényszerítő erő arra, hogy az olló ne nyíljon tovább.

Az erkölcsi törvények szekularizálása egy olyan globalizált társadalom kialakulásához vezet, melyben az értékek nem az isteni törvényeken, hanem egy felülről – különböző érdekek alapján – kialakított, elsődlegesen materiális értékrenden alapulnak. Ez a gondolkodás fokozatosan kiüresíti majd az igazi értékeket, így a nemzet fogalmát is azzal, hogy a globalizáció alatt álló  világtól elidegeníti, negatív színben, haladás ellenes  címkével látja majd el a nemzeti értékeket, gondolkodókat.

Felelősségünk a nemzetünk és értékrendünk megmentése! Ezért a hit, remény és szeretet zászlaja alatt össze kell fognunk a jövőnk, gyermekeink és nemzetünk jövőjének a megmentése érdekében.

Az összefüggéseket én így látom, s ebből levonható az a végkövetkeztetés is, hogy csak a kereszténydemokrácia mentheti meg a nemzetet és az értékeinket!

Budapest, 2003. augusztus 25.

                                                                                              Baráti üdvözlettel:

                                                                                                          Vejkey Imre

vissza Vissza a kezdőlapra