2003. szeptember 13. szombat 23:23

 

II. János Pál pápa Szlovákiában

 

Összefoglaló az elmúlt 3 napról

1. nap - Pozsony - Nagyszombat

Rudolf Schuster köztársasági elnök, Pavol Hrusovsky házelnök és Mikulás Dzurinda kormányfő meghívására csütörtök délelőtt Szlovákiába érkezett II. János Pál pápa, harmadik hivatalos látogatására (először 1990-ben majd 1995-ben járt már ott). A katolikus egyházfőnek ez a 102. külföldi útja. Az utazását megelőző napon a Vatikánban a pápa azt mondta, hogy nagy reményekkel indul Szlovákiába, és látogatását a Szűzanyának ajánlja. A három pápai misére (Besztercebánya, Rozsnyó, Pozsony) Lengyelországból, Magyarországról és Ukrajnából is több tízezer hívőt várnak. A rozsnyói szentmisén Pavol Hrusovsky szlovák házelnök vendégeként a magyar Országgyűlés elnöke, Szili Katalin is jelen volt.

A Szentatya kimerülten érkezett a négynapos apostoli zarándokútra: a pozsonyi repülőtéren nem is tudta végigmondani üdvözlő beszédét. II. János Pált a Szlovákia legmagasabb közjogi méltóságai fogadták. A Szentatya a szlovákiai római és görög katolikus egyház püspökeinek jelenlétében megáldotta Szlovákia minden polgárát, kiemelve a kisebbségekhez tartozókat.

Szlovák hagyomány szerint a pápát egy ifjú pár köszöntötte, akik kenyérrel és sóval kínálták meg.

Megérkezése után a katolikus egyházfő szálláshelyén, Vatikán pozsonyi képviseletén tartott audienciát, és külön fogadta Rudolf Schustert, a vendéglátó ország államfőjét, Pavol Hrusovsky házelnököt és Mikulás Dzurinda kormányfőt.

Az első napon rövid időre a Pozsonyhoz közeli Nagyszombatba (Trnava) látogatott. A magyarországi ellenreformáció egykori központjában, a török hódoltság idején az esztergomi érsekségnek és a káptalannak is hosszú időn át otthont adó, ezért a "Kis Rómaként" emlegetett Nagyszombatban, a pozsonyi-nagyszombati egyházmegye székhelyén több ezer hívő köszöntötte a pápát, aki a Keresztelő Szent János székesegyházban találkozott a katolikus egyház szlovákiai papjaival és a szerzetesrendek meghívott képviselőivel, a város és a régió világi vezetőivel.

Az egyházfőt szállító pápamobil útvonalán, Szentgyörgyön (Svaty Jur), Bazinban (Pezinok), Modorban (Modra) és a közbeeső falvakban is hívők sokasága üdvözölte II. János Pált, aki ebben az órában szemmel láthatóan élénkebb volt, mint megérkezése idején.

2. nap - Pozsony - Besztercebánya - Erdőbábony - Pozsony

Kimerültsége ellenére is igazodni kívánt előre megtervezett programjához II. János Pál pápa ezért  besztercebányai programjában nem állt be  semmiféle változás.

II. János Pál a besztercebányai szertartáson többször szólt a tömeghez, de szentbeszédének itt is csak az első mondatait olvasta fel, az üzenet többi részét Jozef Tomko érsek tolmácsolta.

Üzenetében a pápa arról beszélt, hogy a szabadságot is tanulni kell, és a szülők egyik fontos küldetése az, hogy megtanítsák gyermekeiket a "tisztes szabadságra", ami nem azonos a szabadossággal. Az egyházfő a késve megkezdődött szentmise után a közeli Erdőbábonyban (Badín) működő papi szeminárium épületében munkaebéden találkozott vendéglátóival, majd egyórás pihenő után tíz nem katolikus szlovákiai egyház vezetőit fogadta. Kora este visszarepült pozsonyi szálláshelyére.

A besztercebányai szertartáson sok külföldi, elsősorban lengyelországi és magyarországi hívő is részt lett.
 

3. nap - Pozsony - Rozsnyó - Pozsony

Apáik tanításának megőrzésére és őseik  örökségéhez való hűségre szólította fel rozsnyói szentmiséjén II. János Pál pápa az ottani egyházmegye döntően magyar többségű hívőit.                      
                                       
Az  egyházfő a rozsnyói egyházmegye  integráns részének nevezte a magyarokat,  akikhez  -  a nagyon nehezen beszélő  pápa  -  néhány magyar szót is intézett.

A  szertartáson többször is elhangzott  magyar szó. Először  magyar  szentleckét  olvastak  fel  Pál apostol leveléből, majd magyar  könyörgés  és  magyar nyelvű liturgikus ének  is  része  volt  a szertartásnak, ahol a tömeg fölé emelkedő transzparensek  közül  az  egyik  legnagyobb  régi himnikus  egyházi  énekünk  egyik sorát idézve azt hirdette:  "Ne  feledkezzél meg szegény magyarokról!

 A szlovákiai egyházi  méltóságok és szerpapok népes segédletével lezajlott másfélórás szabadtéri  szentmisén  a  pápa  végig  jelen volt, s még az áldoztatásból is kivette a részét, majd személyesen fogadott hívőket,   köztük   a   Rozsnyó  melletti Várhosszúréten  élő  Tóth  házaspárt és két kislányukat, Lucát és Andreát.    A  három évvel ezelőtt - tizenegy órás  műtéttel  -  sikeresen  különválasztott  sziámi  ikerpár  népművészetbe öltöztetett babapárt ajándékozott a pápának. 

                                      

A Szentatya  rozsnyói miséjét a Duna Televízió élőben közvetítette, délelőtt fél 12-től.

Forrás: MTI és Dua TV

vissza Vissza a kezdőlapra