2003. július 29. kedd 21:35

 

Fogadóépület épült a Pannonhalmi Bencés Főapátságban

 

Háromszintes fogadóépület készül a vendégek jobb kiszolgálására a világörökség részét képező pannonhalmi várban

 

A Pannonhalmi Bencés Főapátságot évente felkereső 130-150 ezer látogató tisztes körülmények közötti fogadására teremt lehetőséget az új létesítmény, amelynek beruházási költsége áfával együtt meghaladja a 250 millió forintot.

 

A beruházási összegből 150 millió forint az állami forrás, a kisebb hányadot pedig az apátság bocsátotta rendelkezésre.  Az új épületet és a bencés főapátság műemléki együttesét összekötő felüljárót augusztus 20-án adják át, de a vendégfogadó összes részlege csak a következő turisztikai szezon kezdetén kezdi meg működését. 

 

A háromszintes létesítményt Skardelli György tervezte.Az alsó szinten alakítják ki a fogadó helyiséget, amely az eső vagy az erős napsütés elől nyújt majd védelmet a vendégeknek. Itt helyezik el a pénztárat, s rendeznek be egy kisebb kiállítóteret.

 

A középső szinten található majd egy multimédiás DVD-vetítő terem, amelyben filmen sok olyan kuriózumot is bemutatnak - egyebek között sok évszázados okleveleket vagy a műemlék együttes ebédlőjét -, amelyeket a látogatók másképpen nem tekinthetnek meg.

 

A harmadik szinten ajándékbolt nyílik majd, ahol a vallási kegytárgyakon és szakrális témájú könyveken kívül a pannonhalmi bencések évszázados receptjei alapján készült teákat és itókákat vásárolhatnak a vendégek.

 

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra