2003. augusztus 19. kedd 23:38

 

Szent István ünnepe a Pannonhalmi Főapátságban

 

Több korosztálynak szóló Szent István napi ünnepséget rendez augusztus 20-án a Pannonhalmi Bencés Főapátság - mondta Vajdovich Béla, a főapátság gazdasági szaktanácsadója

 

Ismertetése szerint a bazilikában Várszegi Asztrik püspök-főapát mond ünnepi szentmisét délelőtt. A könyvtárban ezen a napon kiállítják a Pannonhalmi Apátság és a Tihanyi Apátság alapítólevelét.

 

A szaktanácsadó szólt arról is, hogy a vendégeknek bemutatják az új turista-fogadóépületet, amelynek hivatalos átadására később kerül sor.

 

"Az új létesítményben ezen a napon a látogatók megvásárolhatják a bencés apátsági termékeket, egyebek között a gyógynövényes teákat, a levendula olajat, valamint néhány kiadványt" - mondta.

 

Az egész napos program keretében a látogatók a főapátság körüli sétányon történelmi játékban vehetnek részt, amelynek keretében Szent István életének főbb történéseit elevenítik fel játékmesterek segítségével.

 

A gyerekeket népi játékokkal szórakoztatják a bástyasétányon, és a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják ügyességüket agyagozásban, iniciálé írásban, ékszerkészítésben is.

 

Szent István napján a vendégek ingyenesen látogathatják a műemlék együttest - tette hozzá a szaktanácsadó.

 

Vajdovich Béla kitért arra is, hogy a fogadóépületben a későbbiekben multimédiás DVD vetítőtermet rendeznek be, s ott olyan kuriózumokat is bemutatnak majd filmen - köztük sok évszázados okleveleket, vagy a műemlék együttes ebédlőjét - amelyeket a látogatót másképpen nem tekinthetnek meg.

 

Forrás: MTI - fidesz.hu
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra