Parlamenti napló

2003. szeptember 15.

Interpelláció

"Miről tájékoztatta a “kormányzati tényezőket” T óth András nemzetbiztonsági államtitkár, miután Kulcsár Attilával randevúzott"

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A K&H- és Inter-Európa-ügynek is nevezett brókerbotrányban nemrégiben kiderült, hogy az ügy egyik e lső számú gyanúsítottja és kulcsszerepelője, Kulcsár Attila a nemzetbiztonsági szolgálatokat vezető Tóth Andrással randevúzott. Azért fogalmazok így, mert az államtitkár úr egyre inkább randevúnak tünteti fel azt a találkozót, amelyet hivatalos minőségébe n bonyolított le Kulcsár Attila gyanúsítottal. Miközben a nemzetbiztonsági szolgálatok operatív eljárást folytattak Kulcsár Attilával szemben, lehallgatták telefonbeszélgetéseit, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár találkozott Kulcsár Attilával, és érdekes módon az itt elhangzottakat semmilyen módon nem rögzítették. Ugyanígy nincs nyoma annak a feljegyzésnek sem, amelyet Kulcsár Attila készített Tóth András részére, és amelyben a gyanúsított bróker - asszisztensének elmondása szerint - valamennyi ügyfelét feltüntette volna.

Szekeres Imre államtitkár úr a múlt héten úgy fogalmazott, hogy Tóth András arról a találkozójáról is információt adott mind a szolgálatok felé, mind a kormányzati tényezők felé. Ezek után felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon milyen kormányzati tényezőket és miről tájékoztatott az államtitkár a Kulcsár Attilával való találkozót követően. Kik voltak azok a kormánytagok, akiket szükségesnek látott tájékoztatni az államtitkár a megbeszélés részleteiről?

Magyarországon minden tisztességes, törvénytisztelő állampolgár joggal vár választ arra a kérdésre, hogy az ügynek abban a szakaszában, amikor a titkosszolgálat és a rendőrség még csak az adatgyűjtés idején volt, milyen információkat és kinek adott tovább Tóth András államti tkár.

A következő kérdésekre várok öntől választ, miniszter úr: hol, mikor és miért találkozott személyesen Tóth András államtitkár Kulcsár Attilával? A találkozót követően mely kormánytagokat és pontosan miről tájékoztatta Tóth András államtitkár?

Hogy megkönnyítsem a helyzetét, pontosítani szeretném az utolsó kérdésemet: megfelel-e a valóságnak, hogy Tóth András a Kulcsárral folytatott beszélgetéséről tájékoztatta a volt K&H-s László Csabát, aki még a büntetőeljárás megindulása előtt tájékoztatta a volt bankját Kulcsár várható lebukásáról?

Kérem, válaszoljon a kérdésemre. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK : Köszönöm szépen, képviselő úr. Az interpellációra Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter úr válaszol. Parancsoljon, öné a s zó, miniszter úr.

KISS PÉTER , a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kérdezők már a nemzetbiztonsági bizottság szeptember 9-i ülésén ezekre a kérdésekre egyszer választ kaptak, megfelelő körülmények között, hiszen itt Tóth András államtitkár úr mintegy négyórás bizottsági meghallgatása úgy fejeződött be, hogy senkinek sem maradt megválaszolatlan kérdése. Így az önök kérdésére is közvetlenül volt módja válaszolni.

Ezek után ezt az interpellációt nehéz másképp értékelni, mint félreértést. Félreértése annak, hogy ön most olyan körülmények között kíván választ kapni kérdésekre, amelyek - mint ön is tudja - nem alkalmasak arra, hogy azokat a válaszokat meg lehessen ismételni, amit a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén önöknek megtett Tóth András államtitkár úr.

Mindezekre tekintettel a válaszom a következőkre szorítkozik. 1. Tóth András hivatalos minőségben találkozott Kulcsár Attilával 2003. június 26-án. 2. figyelemmel a K&H Bank nagyságára, tulajdonosi szerkezetére, indokoltnak tűnt - és ez később be is bizonyosodott, hogy indokolt volt - a találkozó. A meghallgatás mintegy negyed óráig tartott. 3. A találkozást követően az államtitkár úr utasítást adott a Nemzetbiztonsági Hivatalnak arra, hogy az eszkö zeivel próbálja konkretizálni, felderíteni a kapott információk valóságtartalmát. A hivatali rendnek megfelelően tájékoztatta a kormányzati pénzügyi vezetőket - mint a pénzügyi szektor, a bankrendszer működése jogszerűségéért végső soron felelősöket.

Az áll amtitkár úr jelzését figyelembe véve vehette fel a kapcsolatot a pénzügyi kormányzat a bank tulajdonosaival, és kezdődtek meg azok a tárgyalások, amelyek eredményeként - ma már ismert - a betétesek esetleges káráért a tulajdonosok jótállnak. Ilyen értelem ben a bank megfelelő működését garantálják és biztosítják, és ez nyilvánvalóan mindannyiunk érdeke is.

Kérem mindezekre tekintettel az itt megismételt válasz tudomásulvételét és az elfogadását.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK : Köszönöm szépen, miniszter úr. Megkérdezem a képviselő urat, elfogadja-e a miniszter úr válaszát.

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Miniszter úr, ön nem válaszolt a konkrét kérdésemre: megfelel-e a valóságnak, hogy Tóth András a Kulcsárral folytatott beszélge téséről tájékoztatta a volt K&H-s László Csabát, aki még a büntetőeljárás megindulása előtt tájékoztatta a volt bankját Kulcsár várható lebukásáról? (Kiss Péter, iratot felmutatva: Képviselő úr, ezen nem szerepel ez a kérdés!)

Szeretném önt emlékeztetni, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal 2003. július 7-én tett feljelentést az ügyben. Ezért azt gondolom, hogy a magyar nyilvánosság előtt be kell önöknek számolni arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése előtt, László Csaba közreműködésével, aki a K&H Bank volt vezérigazgató-helyettese volt, miféle tájékoztatást kapott a K&H, amelynek az ügyvezető igazgatója jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Ezek után is várom a válaszát, és természetesen ezt itt most nem tudom elfogadni. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

ELNÖK : Ügyrendi kérdésben kér szót Kiss Péter miniszter úr. Parancsoljon! (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)

KISS PÉTER , a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Úr! Azt a kérdést szeretném önhöz intézni, van-e mód arra, hogy az interpelláció szövegét az elmondottakkal összevessük. Ugyanis a képviselő úr olyanra hivatkozott, ami nem szerepel az interpellációjában, olyan választ kér számon, és azt gondolom, hogy a korrektséghez hozzátartozik, hogy ez nem házszabályszerű. Mégis ettől függetlenül is kérem a Ház döntését.

Köszönöm a figyelmét. (Taps az MSZP soraiban.)

vissza Vissza a kezdőlapra