2003. szeptember 27. szombat 22:47

 

Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett Polgári Gondola elnevezésű hajókirándulás

 

 

A  Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett Polgári Gondola elnevezésű hajókiránduláson a gazdaság kérdései kerültek terítékre.

 

Bod Péter Ákos a kormány gazdaságpolitikáját kritizálta, koncepció nélküli gazdaságpolitikának nincs jövője, s még kevésbé a száznapos programoknak, hiszen az EU-ban eleve hétéves költségvetési pozíciók működnek, egy országnak öt-hat évre előre kell tudnia, hogy mit akar - mondta. Egyfajta gazdasági szemléletváltásra lenne szükség, ám az elmúlt két évben e téren nemhogy javult, még romlott is a helyzet - tette hozzá az előadó.

"Ráadásul a nemzetközi megítélés szerint a magyar elit éretlen, gyerekes. Ebből adódóan gazdasági érdekérvényesítő képessége rosszabb, mint volt, cselekvési tere beszűkült, és a csatlakozás küszöbén nem jó előjel" - hangsúlyozta.

Martonyi János volt külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaság elválaszthatatlan a jogtól és az erkölcstől, márpedig ma veszélyben van az 1989-től kialakult demokrácia. A demokráciát veszélyeztető "elfogadhatatlan törekvések közé" sorolta a kormányzó pártok támadásait független intézmények, azok vezetői ellen, megemlítve a Magyar Rádió elnökét ért vádakat, amely ellen az együttműködés egyesület is kifejezte tiltakozását.

Matolcsy György volt gazdasági miniszter beszédében kifejtette: az ország gazdasági helyzetének zuhanásszerű romlása arra vezethető vissza, hogy az MSZP a komoly gazdasági kérdéseket a politika felől közelíti meg. E mögött pedig szerinte az áll, hogy a kormány leállította az elődje által elindított, lendületet adó programokat, aminek következtében ma nincsenek beruházások, nem jönnek a külföldi befektetők.

A kormányfő ügynökmúltjának lelepleződéséből adódó presztízsveszteségét népszerűségének mindenáron való fenntartásával kísérelte meg ellensúlyozni, s e cél vezette súlyos gazdaságpolitikai döntéseinél. Ehhez párosult a hibás pénzügy-politikai lépés, a 2,5 százalékos sáveltolás. A kormánynak vannak ugyan jó bankárjai, de nincsenek megfelelő gazdasági szakemberei - húzta alá.

Gémesi György polgármester az önkormányzatok nehéz helyzetéről beszélt, s kiemelte: az idén 100 milliárd forintnyi támogatási keret maradt felhasználatlanul, mert a települések nem képesek a pályázatokon való induláshoz szükséges 10 százalékos önrész előteremtésére. "Félő, hogy ez okból jövőre a megemelt EU-s pénzek is hozzáférhetetlenek lesznek" - tette hozzá a politikus.

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra