2003. szeptember 18. csütörtök 21:45

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének közleménye

 

 

Közlemény a sajtóban ismételten megjelenő állításokról


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszautasítja azokat a sajtóban ismételten megjelenő állításokat, amelyek szerint a felügyelet már több éve tudomást szerzett volna a K&H Equities Rt.-nél elkövetett bűncselekmények gyanújáról.

A felügyelet a K and H Equities tevékenységéről hozott valamennyi határozatát nyilvánosságra hozta az elmúlt években, így ezek bárki számára elérhetők. A határozatok szövege alapján világosan látható, hogy a PSZÁF mikor milyen szabálytalanságokat kifogásolt az értékpapír-cégnél. A felügyelet működésének alapelve, hogy a feltárt problémákat - amelyek orvoslásáról is intézkedik - a lehető legrövidebb időn belül a közvélemény elé tárja. Így történt ez például a Pannonplast Rt.-nél történt szabálytalan befolyásszerzés ügyében is.

A K and H Equitiesnél az elmúlt években feltárt működési szabálytalanságokból nem lehetett következtetni a 2003-ban - a PSZÁF által feltárt - bűncselekményekre. Az említett időszakban a K and H Bank akkori vezetése, a belső ellenőrzés, a brókercég könyvvizsgálója, sőt az érintett ügyfélkör sem jelezte, hogy súlyos törvénytelenségekre utaló információi vannak. Nem állapította meg bűncselekmény gyanúját a PSZÁF megbízásából a brókercéget 2001. októberében ellenőrző nemzetközi könyvvizsgáló cég sem. Utóbbi munkájának lezárultát követően egyébként 2002. tavaszán két felügyeleti célvizsgálatra is sor került a K and H Equitiesnél, amelyek célja az auditor megállapításainak pontosítása volt.

A pénzügyi felügyeletektől sem itthon, sem a világ más országaiban nem lehet elvárni, hogy önerőből bűncselekményeket tárjanak fel, hiszen erre csak a nyomozati jogosítvánnyal és eszközökkel rendelkező szervezetek hivatottak. Arra viszont még a nyomozó hatóságok sem képesek, hogy megelőzzenek minden ilyen esetet, hiszen ez azt jelentené: Magyarországon teljes egészében megszűnnének a bűncselekmények.

A PSZÁF azonnal megtette a szükséges lépéseket és átadta a nyomozó hatóságoknak a K and H Equitiesnél elkövetett visszásságokról birtokába jutott információkat, amikor 2003. tavaszán - a Pannonplast-ügyben végzett vizsgálata kapcsán - ismertté váltak előtte a bűncselekmény gyanújára utaló tények.

A felügyelet álláspontja szerint most az elsődleges cél a brókercégnél elkövetett bűncselekmény tetteseinek felkutatása és felelősségre vonása. A lényegről tereli el a figyelmet minden olyan próbálkozás, amely a konkrét elkövetők helyett az ellenőrző hatóság, de akár más intézmények - így a K&H Equities könyvvizsgálójának vagy a K and H Bank egészének - a felelősségét firtatja.

Budapest, 2003. szeptember 18.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra