2003. július 21. hétfő 08:41

A sajtótól való szabadság

 

Hogy kerül a csizma az asztalra? – tehetjük fel a kérdését egy hír hallatán. Az EBESZ, azaz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadságot biztosító elvekre tett javaslatot.

A közzétett elveket Freimut Duve, volt német szociáldemokrata képviselő, az EBESZ média-megbízottja dolgozta ki. Mint Bodo Hombachhal, a WAZ német sajtócsoport ügyvezetőjével tartott berlini sajtóértekezletén elmondta: azt szeretnék, hogy a médiavilág tulajdonviszonyai átláthatóak legyenek. Egyértelműnek kell lenniük a sajtószervek politikai irányultságának is.

Duve szakmai fundamentumnak nevezte a közzétett alapelveket. Az alapelvek értelmében viselkedéskódexben kell megállapodniuk az újságíróknak és a vállalatvezetéseknek. Ezekben ki kell állni az emberi jogok, a demokrácia és a parlamentarizmus mellett, és el kell utasítani minden totalitárius törekvést, valamint nacionalista vagy rasszista indíttatású hátrányos megkülönböztetést. Ezekkel az elvekkel akár egyet is lehetne érteni, de persze az ördög a részletekben van. Ki dönt arról, hogy valami a fenti szép elvek megsértése? A hazai média-viszonyok közepette nemegyszer látunk olyan támadásokat, amelyek rasszizmus vádjával akarnak elítélni egyes cikkeket vagy műsorokat, de utóbb olykor még az ORTT sem hajlandó szentesíteni azt a definíciót, hogy „rasszista az, aki X-nek vagy Y-nak nem tetszik”…

Hombach mérföldkőnek nevezte az alapelveket mind a tudósítások függetlensége és szabadsága, mind pedig abból a szempontból, hogy Kelet- és Délkelet-Európában elfogadják a nyugati beruházókat. Megállapítása valószínűleg túlzó. Gondolatmenetének azt az elemét tartjuk fontosnak, amely a tulajdonviszonyok átláthatóságát szorgalmazza. Ez viszont távolról sem csak az új demokráciák számára fontos. Ma a demokrácia legnagyobb veszélye, hogy a véleményformálók fölött nincs semmiféle demokratikus kontroll. A reklámok mindenhatóságának világában értelmetlennek tűnik az EBESZ sajtótájékoztatóján hangoztatott gondolat, miszerint a nyereség-irányultság jót tesz a sajtószabadságnak. Ha egy újság gazdasági késztetések nélkül működik, az problémákat vethet fel - figyelmeztetett Hombach. De sem a nyereség hajhászás, sem a tulajdonosok hátsó szándékainak érvényesülése nem megnyugtató, sőt a legnagyobb aggodalomra ad okot. Annyiban örömmel fogadjuk az EBESZ véleményét, hogy a sajtót fenyegető veszélyek közül legalább egyet, a tulajdonosok átláthatatlanságát elítélte. Amíg rendezett viszonyok nem lesznek, az olvasó/néző/hallgató csak egyet tehet: tudatosítja, hogy valamire rá akarják venni és egyfajta belső ellenállást alakít ki azon befolyások ellen, amelyek nem felelnek meg saját felfogásának. Így juthatunk el a sajtó úgynevezett szabadságától a sajtótól való szabadság szintjére.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra