2003. július 21. hétfő 23:00

 

Megszüntették a Magyar Televízió Rt. volt elnöke ellen a nyomozást

 

A Fővárosi Főügyészség megszüntette a Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió Rt. (MTV) volt elnöke ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást

 

"Összességében megállapítható, hogy az MTV Rt. 2001 végére bekövetkező helyzete és keletkezett vesztesége nem Szabó László Zsolt kötelességszegő magatartásának következménye volt, ezért került sor a nyomozás megszüntetésére" - áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A nyomozás hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt Haraszti Miklós és Pető Iván szabad demokrata politikusok, valamint a Magyar Televízió felügyelő bizottságának feljelentése nyomán indult 2000. február 28-án.

A rendőrség könyvszakértőket is bevont a nyomozásba, és több vonatkozásban is vizsgálta a televízió 1999-es és 2000-es évi gazdálkodását, amely időszakban Szabó László Zsolt volt a Magyar Televízió Rt. elnöke. 2000 végére a Magyar Televízió Rt. adósságállománya húszmilliárd forintra nőtt, és az intézmény felélte az értékesített ingatlanok eladásából származó pénzösszeget is.

A nyomozás során megállapították, hogy a különböző járulékok befizetésének elmulasztása miatt Szabó László Zsolt önhibája nem megállapítható.

"Az MTV Rt. bevételeitől függően részben eleget tett a járulékfizetési kötelezettségének, a fizetési elmulasztás felelőssége pedig nem terhelte Szabó László Zsoltot" - közölte a főügyészség.

A külső gyártású produkciókkal kapcsolatban folytatott nyomozás során megállapították: a kifizetések jogszerűek voltak. A műsorok elkészültek, elkészítésükért nagyságrendileg nagyobb összegű kifizetés nem volt bizonyítható.

A tanúk és a beszerzett okiratok alapján a főügyészség megállapította, hogy a közszolgálati televízió más hasonló szolgáltatónak is közel azonos, szerződésben meghatározott díjak és feltételek között engedte meg az archívum használatát, mint a Filmmúzeum Rt.-nek. "Így nem volt megállapítható, hogy az MTV Rt. elnöke hátrányos fizetési konstrukcióban engedte volna át az archívum műsorainak használatát" - tartalmazza a főügyészségi közlés.

A csoportos létszámcsökkentéssel összefüggésben egyrészt megállapította a Fővárosi Főügyészség, hogy az 1997-2001 közötti időszakban a költségvetési támogatásokat jogcímüknek megfelelően, szabályosan használta fel, a maradványokat pedig visszafizette az MTV. Így bűncselekmény elkövetése ebben sem volt megállapítható.

A elbocsátott dolgozók "visszafoglalkoztatása" esetében - 111 ilyen újrafoglalkoztatottról van szó - a nyomozás adatai szerint Szabó László Zsolt a megállapodás aláírásakor nem tudta, hogy ismét alkalmazni fogja a csoportos létszámleépítés keretén belül elbocsátottakat, és az utánuk igénybe vett támogatást nem fogja visszafizetni, ezáltal vagyonkezelői kötelezettségének szándékos megszegésével vagyoni hátrányt okoz.

"A visszafoglalkoztatással kapcsolatos szerződések visszafizetési határidőt nem tartalmaztak, és jelenleg is egyeztetések folynak, így szerződésszegés nem állapítható meg."

A közlés szerint az MTV Rt. ingatlanjainak értékesítésére az adósságállomány csökkentése miatt került sor, és az ingatlanok eladási ára megfelelt a piaci viszonyoknak.

" A nyomozás eredménye szerint az értékesítés nem okozott vagyoni hátrányt a közszolgálati televíziónak, mert az így befolyt összeget a médium a tartozásainak kifizetésére fordította" - tájékoztatott a főügyészség.

"Amíg az érintettek panaszjoga nyitva áll, addig az ügyészség nem kíván további kommentárt fűzni az ügyhöz" - közölték.

 

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra