2003. augusztus 15. péntek 22:47

Távhőszolgáltatás díj-emelés október 1-jétől

 

Főpolgármesteri tervek - több mint 9 százalékkal emelkedhet a fővárosban a távhőszolgáltatás díja október 1-jétől

 

Várhatóan több mint 9 százalékkal emelkedik a fővárosban a távhőszolgáltatás díja október 1-jétől, ha a Fővárosi Közgyűlés augusztusi ülésén jóváhagyja a javaslatot - mondta el az önkormányzat sajtófőnöke.

"A kabinet 9,12 százalékos díjemelésre tett javaslatot a Főtáv Rt. közel 13,7 százalékos javaslatával szemben" - közölte Czuk Dorottya a Főpolgármesteri Kabinet ülését követően.

Elmondta, a kabinet javaslatát a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére, augusztus 28-ára terjesztik a képviselők elé.

Emlékeztetett arra is, hogy a Fővárosi Közgyűlés, "árhatósági jogkörében eljárva", legutóbb 2001. október 1-jén emelte meg a távhőszolgáltatások díját.

Megjegyezte: a kabinet előterjesztésének nincs köze a távhődíj áfakulcsának tervezett emeléséhez, amely várhatóan ősztől vagy január 1-jétől a jelenlegi 12 százalékról 15 százalékra emelkedik.
 

A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció elfogadhatatlannak tartja az emelést

 

Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a városvezetés őszre tervezett távhődíj-emelését a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakciója - mondta Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője pénteken az MTI-nek.

"Úgy ítéljük meg, hogy ez a drasztikus díjemelés nehezen elviselhető terhet jelent több százezer, panellakásban élő, kisjövedelmű budapesti család számára" - fogalmazott.

Az ellenzéki frakcióvezető szerint a döntés megmutatta, hogy a főpolgármester az elmúlt napokban "képmutató színjátékot mutatott be", amikor tiltakozott a távhőszolgáltatás áfakulcsának tervezett emelése ellen.

Utóbbi kapcsán ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy a Fidesz a szakmai szervezetek, majd szocialista politikusok fellépése nyomán a kormány az eredetileg tervezett 11 százalék helyett már csak 3 százalékkal kívánja emelni a távhődíj áfakulcsát.

"Ezek után érthető, miért emelte fel a szavát Demszky Gábor" - mondta, hozzátéve: a főpolgármester nem a budapesti családokat akarta megvédeni, hanem attól félt, nehogy a kormány emelje meg a távhődíjat.

Deutsch Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a távhődíj - az országos átlagot tekintve - 20 százalékkal drágább Budapesten, mint más vidéki városokban.

A frakcióvezető szerint "ehhez képest" született a városházán döntéstervezet a csaknem 10 százalékos októberi díjemelésről, amelyhez további 3 százalékos áremelés is járul januártól az áfakulcs emelése miatt.

"A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza ezt a díjemelést" - fogalmazott reményét fejezve ki, hogy a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek többsége megakadályozza majd a tervezett díjemelést.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra