2003. július 19. szombat 20:30

Végvári vigasságok Egerben

 

Katonai hagyományőrző csoportok színpompás felvonulásával kezdetét vette Egerben, a Végvári Vigasságok elnevezésű fesztivál július 27-ig tartó rendezvénysorozata

 

Az immár kilencedik alkalommal sorra kerülő rendezvény programja, az idén négy részre tagolódik:

"Büszkék lehetünk katonai hagyományainkra, amelyek még a vesztes csaták idején is erősítették a nemzeti összetartás erejét" - mondta a katonai hagyományőrző csapatok viadalának megnyitóján Tőr László, a Hadtörténeti Múzeum munkatársa, a zsűri elnöke.

 

A lovagi tornán ezúttal 9 csapat, a Debreceni Aranykeresztes Lovagok, a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Debreceni Dósa Gyalogos Bandérium, a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagok, a Szent László Lovagrend, az Egervári Vitézlő Oskola, a Nánai Sólymos Vitézek, a Zenthus János Középkori Hagyományőrző Egyesület és a Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet vesz részt, akik a XIII. és a XVI. század közötti magyar katonai hagyományokat elevenítik fel.

 

A korhű öltözéket viselő harcosok dárdahajításban, ágyúgolyó vetésben, íjászatban és vitézi küzdelemben mérik össze tudásukat.

 

A július 21-én és 22-én sorra kerülő Rákóczi napok keretében a Szent László Lovagrend és az Egervári Vitézlő Oskola előadásában három alkalommal láthat a közönség kuruc-labanc ütközetet a várban, és számos, a kuruc-kor zenéjét játszó együttes ad koncertet.

 

Július 24-én és 25-én a keleti kultúrák napjai keretében, a többi között egyiptomi, török és balkáni cigány hastáncbemutatókra, középkori arab misztériumjátékra, török viseletek bemutatójára kerül sor, illetve a müezzin több alkalommal is imára szólítja majd az igazhívőket az egri minaret tornyából.

 

A visegrádi országok július 26-án és 27-én megrendezésre kerülő történelmi hétvégéjén pedig cseh, lengyel, szlovák és magyar haditorna egyesületek elevenítik fel saját országuk katonai hagyományait.

 

A 9 napos program, amelynek során mintegy 300-an lépnek fel, kiegészül még kirakodóvásárral, régi zenei együttesek koncertjeivel és hagyományos mesterségek bemutatójával is.

 

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra