Megjelent:2003.07.29. 00:42:22

 

Végre

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a verseny torzítása miatt sokmilliós bírságra ítélte a Westel Mobil Távközlési Rt.-t és a Pannon GSM Távközlési Rt.-t. A Westelnek 210, a Pannonnak pedig 150 milliót kell fizetnie.

 

A kartellgyanú miatt februárban indult az eljárás, amely szerint a mobilszolgáltatók az egymás felé elszámolt összekapcsolási díjakat összehangoltan alacsonyan állapították meg, míg a vezetékes-mobil összekapcsolási díjakat túl magasan tartották. A Westel és a Pannon GSM cáfolta a vádat. E cégek bírósághoz fordulnak a büntető határozat miatt.

 

A bírósági út természetesen jogos, de az ítéletnek mégis örülhetünk. Az 1990-ben ránk köszöntött kapitalizmus többet mutatott meg árnyoldalaiból, mint áldásaiból. Tőke nélkül nehéz szabad versenyről beszélni, s a magyar gazdaság általában tőkeszegény. Akinek módja van, visszaél erőfölényével, s ezt csak a Versenyhivatal gátolhatja. Ám a hivatal ezeddig nem jeleskedett. Mintha inkább adott volna az érintett cégek véleményére, mint a panaszokra. Ott erőltette a piaci viszonyokat, ahová nem valók, mint pl. a gyógyszer kereskedelem, s hasonló ítéletről, mint a mostani még nincs tudomásunk. A mobilszolgáltatóknak aligha esik nehezére a fenti bírságokat kifizetniük, az ítéletet nem is ezért, hanem annak valóban versenyre késztető voltáért örvendezünk. Reméljük a bíróságon sem a visszarendeződés irányába döntenek. Sajnos az egymással látszólag versengő cégek tulajdonosi háttere nehezen áttekinthető, s lehet, hogy olyan a helyzet mint az Arany János fülemüle perében: jobbról is balról is egy helyre fütyülünk.

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra