Megjelent: 2003.12.29. 10:57:20

Falurombolók

Démonok világa

Talán már kevesen vannak, akik magyar szóval is tudnák kimondani: démon. Bizony ez maga a divatjamúlt ördög. Az oly sokat szereplő démonizál szavunk annyit jelent tehát, hogy ördöggé tesz. Ördöggé, akitől félni kell.

Van a dologban persze egy nagy ellentmondás. Ha nem valódi ördöggel állunk szemben, hanem valamit vagy valakit mi "démonizálunk" akkor azt állítjuk egy jelenségről, vagy emberről, hogy ördögi, pedig nem az.

Mi értelme lehet ennek? Nem végeztem alapos elemzést, de az a benyomásom, hogy legtöbbször politikai ellenfeleikre mondják a közélet emberei, hogy démonizálnak, azaz alapos ok nélkül félelmetesnek mondanak valakit. Ez a vád lehet igaz és lehet téves. Ha téves, mégpedig tudatosan téves, akkor védekezés jellege van. Valakiről kimondják, hogy rossz, s a védekezés annyi: nem is rossz, csak a vádaskodók démonizálnak. Ilyenkor meg lehet takarítani a ténybeli vizsgálatot, s azonnal ellentámadásba lehet lendülni, amiről tudjuk, a legjobb védekezés.

Mostanában például mi a polgári oldalon úgy érezzük, a kormány az önkormányzatiság megfojtására, ezen belül a kistelepülések elsorvasztására törekszik. Miért? - tesszük fel magunknak a kérdést. Ezeken a településeken amúgy is rosszul ál a baloldal, miért kergeti ide a szavazókat? Mert azt reméli, nincsenek annyian, hogy nekik veszélyesek legyenek. Mert tudja, ha felbomlasztja e közösségeket, gyökértelen, tehát könnyen befolyásolható emberekké lesznek. Tudatos falurombolás folyik, nemzetgyilkosság. Démoni, tehetjük hozzá. A másik oldal pedig esetleg semmi ilyesmit nem forgat a fejében. Csak a számokat nézi, a csak gazdaságtalanul működtethető intézményeket, amelyek felszámolását egyesek valamilyen érthetetlen okból reformnak szokták nevezni. Szívtelenül racionális, haszon-vezérelt. Ha pedig meghallja a mi vádjainkat, felháborodik, szerinte mi démonizálunk. Hiszen ő is úgy véli, hogy az emberekért teszi, amit tesz, hogy legyen elegendő forrás a fejlődés megindítására, utak építésére, álláshelyekre.

Nos, erre az önbecsapásra, a jószándéknak kinéző, esetleg belülről annak is érezhető, de pusztulást eredményező dolgokra mondják, hogy a pokol útja is jószándékkal van kikövezve.

Ez benne az igazán démoni...

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra