2003. október 23. csütörtök 23:33

Levelek Déváról és az erdélyi gyermekekért!

 

 

Újabb alkalom a segítésre

 

 

November 21-i jótékonysági est a Vigadóban

 

Subject: Déva, Csaba testvér, Jótékonysági est

Date: Sun, 19 Oct 2003 11:47:43 +0200

From: hegyijan <hegyijan@freemail.hu>

 

 

Kedves Barátok és Ismeretlen Ismerősök!

 

November 21-én este 19 órakor a Pesti Vigadóban jótékonysági estet rendezünk a dévai (valamint a szászvárosi, szovátai) árvaházban, gyermekotthonban és internátusban élő gyermekek megsegítésére.

 

Az esten velünk lesz Mádl Dalma asszony, az est fővédnöke, magyarországi művészek és előadók, egy busznyi dévai gyerek és természetesen Csaba testvér (Böjte Csaba).

 

A fellépő művészek, a szervezők és segítők természetesen mind-mind térítésmentesen ajánlják fel tehetségüket, tudásukat, idejüket.

 

Mivel az esemény időpontja nagyon gyorsan közeleg, ezúton szeretnék segítséget kérni. A megkeresett előadók közül szinte mindenki azonnal igent mondott a felkérésre, de sajnos a színházakkal történő egyeztetés után kiderült, hogy a legtöbben nem tudnak eljönni, s ez az egyeztetés még mindig folyik, emiatt csak másfél hét múlva tudjuk "hivatalosan is" hírül adni az eseményt, kinyomtatni a jegyeket. Addig azonban már fel kellene mérnünk a jegyek leggyorsabb terjesztésének lehetőségeit.

 

A jegyek 2000Ft-ba kerülnek, s remélhetőleg a jegynyomtatáson kívül nem lesznek más költségeink. 600 jegyet szeretnénk eladni. Ha ez a folyamat a Vigadó pénztárán keresztül történik, +100 Ft (nagyon jutányos) kezelési költség kerül minden egyes jegyre. A gyorsabb és biztosabb terjesztés érdekében arra kerek mindenkit –aki teheti - gondolja át, hogyan segíthet nekünk a terjesztésben, és jelezze vissza nekem, hogy 10-20-50-100 (vagy bármennyi) jegyet felvállal és intézi azok tovább adását. Természetesen nagyon fontosnak tartom azt is, hogy ne "csak" eladások legyenek, hanem valóban sokan lehessünk együtt, és tanúi lehessünk annak az eseménynek, amit Csaba testvér és a gyerekek fémjeleznek, hogy  „jót tenni valóban jó”. (Ennek az érzésnek vagy tapasztalatnak a "keletkezeset" majdhogynem biztosra veszem - s jó lenne, ha ezt  -mint egy aprócska lángot- tovább adhatnánk egymásnak).

 

Az esten is lesz lehetőség nagyobb adomány hivatalos átadására (adóigazolást adunk), és természetesen a találkozásra is, Csaba testvérrel és a fellépő gyerekekkel.

 

A gyerekek egy csíkszentdomokosi lakodalmast fognak eljátszani és eltáncolni, a kórusuk pedig néhány szép dalt hoz ajándékba nekünk. A hazai előadók között ott lesz Ferenczi Éva, Buday Ilona, Rubold Ödön, Götz Anna, Vitai András, Vikidál Gyula, Pap Endre, Tolcsvay László, Jakab Csaba, a Misztrál és a Boanergész együttes és a Szent Laszló templom énekkara.

 

Biztosan lesznek olyanok, akik nem tudnak semmit erről az "egészről". A www.devaigyerekek.hu honlapunkon minden "fontos" információt össze-gyűjtöttünk számukra.

 

Szeretnék elnézést kérni mindazoktól, akikhez illetéktelenül kopogtatott be ez a felhívás. A gépemen lévő több száz címből nem volt időm válogatni...

 

Kérlek segítsetek!

 

Szeretettel,

 

Hegyi János

 

a Dévai Szent Ferenc Alapítvány

kurátora

hegyijan@freemail.hu

30 / 9417-965

 

 

A jegyigények gyűjtését Kiss Melitta is vállalja

 

Ui.: Szívesen vállalom a jegyigények összegyűjtését és továbbítását Hegyi János felé. Jelentkezni lehet e-mail-en vagy telefonon: 215-6920 / 3604, ill. 30 / 389-7120. Kiss Melitta

 

 

 Böjte Csaba levele Szovátáról

 

-----Eredeti üzenet-----

Feladó: Szent Jozsef Gyerekotthon

Címzett: szegy@xnet.ro

Másolatot kap: sztf@mail.recep.ro

Elküldve: 18 October 2003 22:27

Tárgy: Szováta

 

 

Kedves Testvérek!

 

Szeretettel köszöntelek és megosztom Páll Mária beszámolóját, ő a szovátai házunk vezetője.

Címe: Szováta, Sómező út 22. Tel.: 40-265-571060, e-mail: szjh@szovata.ro

Csaba t.

 

Szeretettel köszöntünk a Mennyországból. Ha ott is olyan szép és jó, mint itt most, akkor megérte az életünket Jézus Krisztusért adni. Nagy teret biztosítunk a Gondviselésnek és az be is tölti azt.

Ma kaptunk két zsák krumplit (úgy jöttek, ha meg nem sértenek), négy zsák ruhát, harminc borkán zakuszkát, két zsák gogost, egy zsák almát, kétszázezer lejt, stb. Ez így megy nap mint nap. Már kezdek szétnézni új gyerekek után, mert 15 gyerekkel nem tudjuk megenni ezt a sok finomságot. Jó az Isten, jót ád! Ezt elmondjuk naponta többször is, ha valaki megkérdezi, miből és hogyan élünk. Csodálatos Isten gondoskodása, ahogy a kedvenc ételeinket is az asztalunkra rendeli a jó emberek által. Ezzel kapcsolatban van egy kedves történetünk (ez csak egy példa a sok hasonló eset közül). Egy vasárnap azon gondolkodtunk, milyen jó lenne szilvás gombócot főzni a gyerekeknek, de nem volt hozzá semmi itthon a szándékon kívül. Másnap reggel jött egy bácsi és hozott lisztet, tojást, szilvát, cukrot és vacsorára már kész volt a gombóc. Nem csak gondoskodik az Úr, de arra is van gondja, hogy mit szeretünk.

Köszönjük mindenkinek, aki széppé teszi napjainkat adományával, imájával, látogatásával, biztatásával. Isten áldását kívánjuk életükre.

Szeretettel: Vanda, Marika, Eszter

 Böjte Csaba levele 2003 márciusában a magyar hittanos gyermekekhez

 

Böjte Csaba a magyarországi püspöki konferenciának és a hittanos gyerekeknek címzett levélben fejezte ki köszönetét. Többek között ezt írja: "Mindannyiunkat meglepett a ti jóságotok, mellyel válaszoltatok a kérésre. Istennek hála, összegyűlt közel tizenhárommillió forint, melyet át is utaltak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számlájára. Az erdélyi magyar bajba jutott gyermekek nevében köszönjük, hogy megosztottátok kenyereteket az éhezőkkel.

Amikor tudomást szereztem a gyűjtésről, éppen szőlőt metszettem, s ott téblábolt mellettem a kis Anikó, aki szokása ellenére nagyon szomorú volt. - Mi baj? - kérdeztem, ő meg szomorúan nézett rám, s visszakérdezett: - Igaz, hogy nekem sem apukám, sem anyukám sincs, hogy nekem semmim és senkim sincs? Jólesett, hogy azt mondhattam: - Neked nagyon sok barátod van, látod, most éppen Magyarországon nagyon sok fiú és lány szeretné megosztani veled a kenyerét, pénzt gyűjtenek, hogy legyen neked minden, amire szükséged van.

Talán nehéz megérteni, hogy miért ilyen sok Romániában a családból kihullott gyermek. Sajnos Erdély népei a mai napig nem vehették kezükbe önnön sorsuk irányítását, és a hegyeken túli vezetőség reménytelen szegénységbe és nyomorba vezette országnyi régiónk népeit. Immár e nagyon sokadik sovány esztendőbe belefáradva, az erdélyi magyarság a reménytelen elszegényedés s az ezzel járó megannyi nyomorúság következtében végveszélyben van. Tíz év alatt Erdélyből minden nyolcadik magyar elment, meghalt, vagy feladta identitását. Sajnos e szomorú statisztikában kisebb régiónk, Hunyad megye vezet, hisz itt huszonöt százalékkal kevesebb magyar ember él, mint tíz évvel ezelőtt. Számunkra nem vigasztalás az, hogy a többségi román nép is komoly gondokkal küzd.

Ez a példátlan történelmi katasztrófa leginkább a legsebezhetőbbeket, a családokat, s azon is belül a gyermekeket érinti. Nagyon sok család elszegényedett, széthullott, így a gyermekek nélkülöznek, sok esetben az utcára kerülnek.

Tudjátok, Krisztus szeretetétől vezetve néhány fiatal, szerzetes, szerzetesnő, világi a Szent Ferenc Alapítvány keretein belül, itt, Erdélyben a bajba jutott családok megsegítését tűzte maga elé célul. Erőnkhöz mérten, Isten nevében próbálunk átvállalni a családoktól olyan gyermekszerető, nevelő, tanító feladatokat, melyeket ők képtelenek vállalni.

Tudnotok kell, kedves magyarországi hittanos gyermekek, fiatalok, hogy a püspöki konferencia felhívására adott válaszotok lehetővé tette, hogy száz, családból kihullott erdélyi magyar gyerek számára otthont vásároljunk. Még sok munka van, míg a megvásárolt ingatlanokba beköltözhetnek a gyermekek, de reméljük, hogy egy-két év múlva, ha meglátogattok, már vendégül láthatunk a ti adományotokból Szovátán születő gyermekfaluban, s együtt játszhattok olyan gyermekekkel, akik a ti jóvoltotokból kaptak meleg otthont, élethez, tanuláshoz lehetőséget."

Amennyiben további adományokkal szeretnétek segíteni a szeretet e kis szigetének létrejöttében, az alábbi bankszámlán szívesen fogadjuk adományaitokat:

Dévai Szent Ferenc Alapítvány, MKB 10. sz. fiók H-1024 Budapest, Széna tér 4.
Számlaszám: 10300002-20145639-00003285
Adószám: 18106802-1-41
Telefon: 0040-744-625131, Fax: 0036-(1)870005

 

vissza Vissza a kezdőlapra