Megjelent: 2008.12.10. 18:23:09

Háttér

Képviselők a parlamentben
avagy példázat a kölcsön kenyérről

Alig van olyan lakossági fórum, amelyen a hallgatóság ne vetné fel: miért van oly kevés képviselő jelen a parlament ülésein. A felvetés egyszerre jogos és megalapozatlan valamint  népszerű és populista.
Jogos, mert a választópolgár, akiknek levonnak a fizetéséből, ha késve ér be a munkahelyére, és aki megszokta a Kádár időkben, hogy a parlamentben nincs üres szék, nem tudja, hogy akkor nem volt semmi jelentősége az ott ülésnek, és most nincs sok, hacsak nem szavazni, azaz az ő nevében dönteni kell a javaslatokról. Ezért helyes, hogy a képviselő jövedelme a szavazásokról való igazolatlan távollétek arányában csökken. - Jogtalan, hiszen a képviselőnek ezer más feladata is van, mint az ülésterem, s ezért sehol nem szokás a szavazás nélküli időszakban a telt ház.
A kérdés idén különös jelentőséget kapott. 2003 májusától megkezdődött a magyar képviselők úgynevezett aktív megfigyelői munkája az Európa Parlamentben. Ez 24 képviselő rendszeres és gyakori távollétével jár. A mindössze tíz fős kormánytöbbség nem engedi meg, hogy a kormányoldalról tizenketten távol legyenek. Miért nem, ha ugyanennyien az ellenzékből is hiányoznak? A felelet visszavezet az előző ciklushoz. A mindenkori kisebbségnek van egy nagyon erős fegyvere, amellyel kellő indok esetén meg tudja állítani a parlamenti munka menetét. Ha ugyanis az ellenzék nem vesz részt a szavazásban és a kormányoldalról is hiányoznak képviselők, a Ház határozatképtelen lehet. Ha az ellenzék együttműködő, akkor ez a helyzet nem áll elő. Ezért csak az ellenzék számára különösen fontos esetekben érdemes élni ezzel az eszközzel. Ha megáll a parlamenti munka, arról beszámol a sajtó és több ember tudja meg, milyen éles véleménykülönbség van az adott kérdésben a két oldal között. A probléma gyökere az, hogy ezt a "fegyvert" az Orbán kormány ellenzéke elhasználta. A baloldal akkoriban nem csak akkor nem nyomta meg a szavazógombot, ha számára fontos ügyről volt szó, hanem mindenkor, ha úgy vélte, a kormányoldal nincs jelen kellő számban. Még ki is mondták: a határozatképesség biztosítása a kormánytöbbség feladata. Így egy ritka és hatásos ellenzéki fegyverből mindennapos és hatástalan parlamenti játékszer lett.
A mai ellenzék ezek után érthetően nem hajlandó lemondani erről az eszközről, bár nem alkalmazza minden ülésen, mint a szocialisták, akik viszont az Európa Parlamentbe se mernek elmenni. Rossz a lelkiismeretük, s közben az ellenzéket hibáztatják, pedig ők is tudják: a kölcsön kenyér vissza jár.

A rendszeres, minden héten legalább két napi távolléttel járó Európa parlamenti elfoglaltság persze más egyeztetési gondokat is okoz. Ezért voltunk távol például Medgyessy Péter egyébként könnyen felejthető beszédén az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. Ezért van az, hogy például Eörsi Mátyást még nem látták az Európa Parlament egyetlen bizottsági ülésén sem, s hogy Csillag István miniszter úr első Európa parlamenti fellépésén csak ellenzéki képviselők voltak jelen (akik persze nem rohantak a sajtóhoz azzal, hogy a szocialisták "bojkottálták" saját miniszterüket). Ezért van, hogy Eörsi brüsszeli postaládája megtelt, sőt kibuggyannak belőle az olvasatlan levelek.

Tanulság: ne tedd ellenzékben azt, amit a kormányoldalon magad is nehezen viselsz. 

vissza Vissza a kezdőlapra