2003. november 24. hétfő 09:25

 

Ady-ünnepség Érmindszenten

 

A Királyhágómelléki református egyházkerület továbbra sem mondott le arról, hogy zarándokhelyet hozzon létre Ady Endre szülőfalujában, Érdmindszenten - mondta Tőkés László, az egyházkerület püspöke a hétvégén tartott ünnepségen.

 

Több százan vettek részt a magyar költő születésének 126. évfordulójára rendezett emlékünnepségen, amelyet minden esztendőben megtartanak. A református egyházkerület emlékjelet avatott a költő szülőházának szomszédságában, így jelezve, hogy ott nagyszabású zarándokhelyet kívánnak létrehozni Ady Endre emlékének ápolása, a település és a régió fellendítése céljából.

Ünnepi beszédében Tőkés László hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a jelenlegi magyar kormány végül nem folyósította az előző kabinet által a zarándokhely létesítésére odaítélt anyagi támogatást, a püspökség továbbra sem mondott le a létesítmény megvalósításáról. A zarándokhely megépítésének támogatása céljából az érmindszenti önkormányzat és a helyi református gyülekezet aláírásgyűjtést kezdeményezett, amelyet hamarosan Medgyessy Péter kormányfőnek kívánnak eljuttatni.

Tőkés László egy korábbi sajtóértekezletén bejelentette: elkészült a perirat, melynek alapján egyházkerülete jogorvoslatot kérhet a zarándokhely számára, s amely a közérdekű kötelezettségvállalás jogellenes megtagadásának minősíti az egyszer már megítélt támogatás "átirányítását". A püspök szerint az egyházkerület mindent megtesz, hogy elkerülje a konfrontációt a magyar kormánnyal, ám eddig csak elutasító választ kapott.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek az érmindszenti Ady Endre Kulturális Központ és Termálszálló létrehozását célzó projektjére az Orbán-kormány 2002 tavaszán 320 millió forintot ítélt meg. A kormányváltást követően a pénzt a Medgyessy-kabinet a Bihar megyei RMDSZ-tisztségviselők által vezetett Mecénás Alapítványnak irányította át, amely Érmindszent helyett Nagyváradon építteti fel az Ady nevét viselő kulturális központot és termálszállót. Ez utóbbi létesítmény kivitelezése elkezdődött, jelenleg öntik az alapokat.

 

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra