Megjelent: 2008.12.10. 18:24:46

Eszméletlen

Leépítés-leépülés

Internetes laptársunk, az "Eszméletlen" indított egy hírgyilkosnak nevezett rovatot. Érdemes rá odafigyelni. Az eddigi cikkekből úgy látom mindkét oldal megkapja a magáét. S méltán. Íme egy kedvcsináló anyag.

A hír:
"Radikális lépésre szánta el magát tegnap a kormány: tíz százalékkal leépíti az összes minisztérium és a hozzájuk tartozó úgynevezett háttárintézmények létszámát. "
(2003 09 18 - Magyar Hírlap. )

Eredeti kommentár: (részletek)
 
"... Végre tehát történik valami az olcsó állam eszméjének megvalósításáért... a költségvetés közérzetjavító intézkedéseinek árát nem kizárólag a lakosságra terhelik kerülő úton...  a közigazgatás maga is vállal a terhekből. A nyolcezres leépítés hatása akkor is pozitív,  ha tudjuk,  a végkielégítés miatt...  rövid távon drágább... "
(idézet a "VÉGRE" című szerkesztőségi álláspontból)

Leépülünk

Aki a fenti sorokat elolvasta,  remek példát lát arra,  miképpen lehet egy fájdalmas intézkedés erejét a kormány iránti szolgai csaholással az elviselhetetlenségig fokozni. Nem elég,  hogy több ezer jól képzett ember kénytelen új(?) állás után nézni,  mindez persze érzékenyen érinti a szűkebb környezetüket is (fejenként csak három hozzátartozóval számolva ez mintegy 25 ezer ember),  akik persze biztosan nem kiáltottak fel imígyen a hír hallatán,  hogy "végre"! Van egy olyan gyanúm,  hogy ez a hozsannázó,  már-már talpnyaló jelleget öltő szerkesztőségi vélemény kb.  ennyivel csökkenti a Magyar Hírlap amúgy sem túl tömeges olvasótáborát. Ez persze legyen csak az ő gondjuk.
Az már viszont sokak gondja lesz ezek után,  hogy a "takarékos állam" miképpen látja majd el a sokat emlegetett "európai" (uniós) színvonalon a feladatait. Azokat a feladatait,  melyeknek ma is csak hellyel-közzel tud időben eleget tenni.  Elég csak a földhivatalokra és az ott évek óta halmozódó ügyhátralékokra gondolnunk.   A kormány számára a takarékos állam csökkenő létszámot jelent elsősorban,  de azt még senki nem nyilatkozta,  hogy ugyanezen buzgó takarékosság jegyében a több tucat szolgálati Audit esetleg szolgálati Suzukira kellene cserélni.  .  Az egyszerű állampolgárnak (amilyen magam is volnék) mindenesetre igen nehéz elmagyarázni,  hogy a hősies közigazgatás,  amely "maga is vállal a terhekből",  azért,  hogy mindez ne kizárólag a lakosságot érintse (kérdem én: a tovább növekvő hivatali sorban állások kit érintenek,  ha nem a lakosságot?),  szóval ez a közigazgatás (x-8000 fő) egyszeriben megtáltosodik,  és most majd azt is remekül megoldja,  amiben az a több ezer semmirekellő aktakukac eddig csak hátráltatta.  Olyan embert még nem láttam,  aki útlevél ügyintézésnél kikérte volna magának azt,  hogy miért foglalkozik vele túl sok ügyintéző szemérmetlenül gyors és felháborítóan pontos,  valamint döbbenetesen olcsó munkát végezve.  Az az érzésem,  hogy ez az idilli állapot még oly messze van,  mint az ingyenes étkezés minden óvodásnak. 
De ám legyen,  meglehet,  kritikus vagyok (igaz nem tudom,  mi okom lenne másképp látni ezt a kérdést) a Magyar Hírlap nagy tudású publicistájához képest,  aki szerint a leépítés hatása "pozitív".  Hogy pontosan miért is,  azzal sajnos adós marad.  (Higgyék el,  végigolvastam a cikket,  ha csak egy morzsányi pozitívum lett volna benne,  idézem! Azt megemlíti,  hogy mindez "alkalmat ad az átszervezésekre",  de azt mindenki tudja,  átszervezni nem csak kirúgással lehet.   mint ahogy reformokat sem csak kapkodással,  tévedésekkel és korrupcióval övezve lehet elkezdeni és elvégezni (vagy el se kezdeni és el se végezni).  Melyik a jobb? Erre nem tudnék válaszolni,  ez már amúgy is egy másik történet lenne.  

 

vissza Vissza a kezdőlapra