2003. október 30. csütörtök 22:24

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal

 

Van, amikor az ember nem tudja: sírjon vagy nevessen. Tragikomédia. A kormány - írásbeli kérdéseimre adott írásbeli válaszában - ezt váltotta ki belőlünk.

 

1. László Csaba pénzügyminiszter: "A strukturális támogatásokat illetően a Bizottság előzetes költségvetési tervezetében megjelenített kifizetési előirányzatok összege ténylegesen alatta marad a koppenhágai tárgyalások során megegyezett kifizetési ütemterv szerint számított összegeknek. Ez mintegy 201 millió euró eltérést jelent. A legnagyobb különbséget (200 millió euró) a Strukturális Alapok tervezett összegei mutatják, míg a Kohéziós Alapnál jelentéktelen az eltérés (1 millió euró)"

 

2. Baráth Etele államtitkár: "A jövő évi EU költségvetés vitája során felmerült számok a koppenhágai megállapodásokkal összhangban vannak, és nincs okunk feltételezni, hogy ez az összhang a továbbiakban felborulna."

3. Veress János államtitkár a parlamenti vitában: A kormány mindent megtett  a diplomáciai csatornákon, hogy a jövő évi tervek összhangba kerüljenek a koppenhágai megegyezéssel.

 

 

 

A hivatali bükkfanyelvvel most ne foglalkozzunk. A lényeg: állítólag van egy 201 millió eurós eltérés a koppenhágai megállapodásról, de ez csodálatos módon összhangban van mégis ezzel a megállapodással. Az összhang ellenére a helyzet megváltozatására mégis minden diplomácia lépést megtettek.

Ilyen zűrzavar nem fordulhat elő egy kormányban. Ezért fogalmaztam így a 2004. évi költségvetés vitájában:  "Ez a kormány alkalmatlan arra, hogy az Európai Unió adta körülmények között vezesse az országot. Ez persze nem csoda. A kormány tagjai számára az Unió évekig ellenség volt, mára barát lett, de ma is összetévesztik a Szovjetunióval. Engedelmeskedni járnak Brüsszelbe, mint hajdan Moszkvába. Az Európai Unió nem szovjet diktatúra. Európa az érdekek ütköztetéséből megszülető, minkét fél szempontjait figyelembe vevő megegyezések világa. Önök az ilyen ütközésekre gyávák, s lám még a gyengécskén sikerült koppenhágai megegyezést is sikerült leépíteniük. Ha van még önökben a magyar polgárok iránt felelősség, távoznak. Egy gyors lemondás még megmentheti a maradék becsületet."

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra