Megjelent: 2008.12.10. 18:25:59

Egy gonddal kevesebb

Május 1-től nem kell útlevél az EU-ba

A magyar állampolgárok jövő év május 1-től személyi igazolvánnyal is beléphetnek az Európai Unió tagországai, továbbá Norvégia és Izland területére. Az alanyi jogon járó könnyítés akkor sem járna a vajdasági magyaroknak, ha végül valamilyen formában megkapnák a kettős állampolgárságot.

Jövő év május 1-től már nem lesz szükségük útlevélre azoknak a magyar állampolgároknak, akik egy másik EU-tagállamba, vagy Norvégiába és Izlandra utaznak. A kormány a napokban az Európai Unió Tanácsa rendelkezésére bocsátotta azt a dokumentációt, amellyel az utolsó akadály is elhárul az elől, hogy a magyarok az uniós tagság első napjától, 2004. május 1-től csupán személyi igazolvány felmutatásával lépjenek be egy uniós tagállam területére - jelentette be szerdán Brüsszelben Balázs Péter, magyar EU-nagykövet.

Bár a személyi igazolvánnyal utazás lehetősége a csatlakozás pillanatától alanyi jogon jár az új tagországok állampolgárainak, a jog gyakorlása bizonyos technikai feltételek teljesítéséhez kötött. Magyarország múlt pénteken a Tanács illetékes munkacsoportjában átadta a hazánkban használatos 4 különböző típusú személyi igazolvány mintáit és az ezek biztonsági jegyeit tartalmazó CD-t, amelyet a többi csatlakozó ország hasonló dokumentumaival együtt az "eredeti okmányok kézikönyvéhez" csatolnak. A Tanács ezt követően mind a 25 EU-tagállamba (továbbá Norvégiába és Izlandra) megküldi az okmányokat, hogy az egyes országok hatóságai a későbbiekben azonosítani tudják a személyi igazolványokat. Magyarországon jelenleg 4 különböző személyi igazolvány van használatban: a legújabb műanyag kártya, 2 puhafedelű okmány és a régi, még a népköztársaság idején kiállított kemény fedelű személyi. Diplomaták szerint még 3-4 leendő tagország adós a dokumentáció benyújtásával, de a késlekedés miatt nem büntethetik a többieket. A hír többek között azért jelentős, mert korábban az a szóbeszéd járta, hogy csak a legújabb kártya alapú igazolvány nyitná ki a sorompókat.

Május 1-től egy másik EU-tagállamba induló magyar állampolgárok a németekhez, olaszokhoz és másokhoz hasonlóan személyi igazolványuk felmutatásával az EU-folyosón léphetik át a határt. Ez lesz egészen a Schengen-térséghez történő csatlakozásig, ami legkorábban 2007 körül várható. Azt követően a Schengen-tagok között (a majdnem teljes EU, de Nagy-Britannia és Írország nélkül) megszűnik az ellenőrzés a belső határokon, tehát már a személyi igazolványra sem lesz szükség.

A magyar állampolgárok jelenleg csak 3 országba utazhatnak személyi igazolvánnyal: Svájcba, Horvátországba és Szlovéniába. Több EU-tagállam polgáraitól Magyarország már elfogadja a személyi okmányt, de a kölcsönösségre kétoldalú alapon az uniós szabályok nem adtak lehetőséget.

Vélhetően sokakat foglalkoztató kérdés, hogy a kettős állampolgárság ügye összeegyeztethető-e a személyi igazolvánnyal történő utazással, illetve megfordítva: ha a vajdasági magyarok végül kettős állampolgárságot kapnának, akkor rájuk is érvényes lenne-e a könnyítés. Úgy tudni, hogy ez a téma is benne van a kettős állampolgárságról tárgyaló magyar delegáció "poggyászában".

Bruxinfo - Brüsszel nyomán

 

vissza Vissza a kezdőlapra