Megjelent: 2008.12.10. 18:31:09

 

Hol az Isten helye?

Az origo című internetes lapon már jó ideje arról lehet szavazni, hogy:

Isten az EU-alkotmányban

A kormány nem támogatja, hogy az Európai Unió alkotmányában megemlítsék a keresztény értékeket.
Egyetért-e Ön azzal, hogy az EU-alkotmány bevezetőjében szerepeljen a keresztény értékekre való utalás?
Igen, a kereszténység fontos európai hagyomány
Nem, mert ez sértheti a más valláshoz tartozókat
Istennek a Bibliában a helye

A szavazás állása

Megjegyzéseink:

Hibák:

Ami ennek az oldalnak az elkészítésére késztetett, az a harmadik válasz. A keresztény felfogás és a kívülállók gondolkodásának eltérését jól mutatja ez a suta mondat. Suta, mondom, mert a "Hinni a templomban kell" szlogen együgyüségét idézi. Ügyetlen azért is, mert az egyistenhívők egy része, esetleg tiszteli, de nem érzi magára kötelezőnek a Bibliát. Itt megint elsősorban a mohamedánokra gondolhatunk, s arra, hogy a zsidóság számára a Bibliának csak az a része Szent Könyv, amit a keresztények Ószövetségnek mondanak.

A keresztények számára azonban Isten életük központjává válik, s arra törekednek, hogy ezt tudatosan meg is éljék. Képes kifejezéssel: Istennek a szívünkben a helye. Cselekedeteinkben, gondolatainkban. Isten nem múzeumi tárgy és nem kulturális emlék. A keresztények Istene élő Isten. 
Mégsem haragszunk azokra, kik erre a harmadik válaszra szavaztak. Talán inkább sajnáljuk őket. Nem érezték meg azt, ami valóban kiegyensúlyozottá, boldoggá teszi az életet.

Mindemellett, amint az már szerepelt a Magyar-Hon-Lapon is (nov. 10), talán érdemes részt venni az Origo szavazásán nekünk is. Csak hogy jelezzük, olvassák az Internetet, s azon belül az Origot a keresztények is. Közben meg gondolkodjunk el arról, hogy mi magunk nem rejtettük-e el Istenünket valahová a vasárnapi ünneplő ruhába...

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra