2003. november 14. péntek 21:50

 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség gazdatagozatának közleménye

 

 

A vidéki szocialisták is elégedetlenek a kormány agrárpolitikájával...!

Egerben tartotta ülését az MSZP vidék- és agrártagozata Karakas János és Pásztohy András (MSZP országgyűlési képviselők) vezetésével. A tanácskozásról kiadott sajtóközlemény szerint az MSZP vidéki agrárpolitikusai is messzemenőkig elégedetlenek a kormány agrárpolitikájával.

"Az európai uniós ismeretanyagról mihamarabb tájékoztatni szükséges a mezőgazdasági termelőket. A jövő évi költségvetésből - a mai állapotok szerint - 293 milliárd forint jut az agráriumra. Az összeg 44 százaléka EU-forrásból származik." - olvasható az egri tanácskozásról kiadott közleményben.

A fentiekből következően álláspontom szerint az alábbi következtetés vonható le: az MSZP vidéki agrárpolitikusai is felismerték, hogy mind az uniós csatlakozásra való felkészülés (intézményrendszer, üzemi szerkezet, földbirtok-politika, a nemzeti támogatások ügye), mind az ezekkel összefüggő tájékoztatás tekintetében nagy hiányosságok vannak a kormány intézkedései tekintetében. Arról is szóltak az egri tanácskozás résztvevői, hogy az EU legutóbbi országjelentéséből megismert súlyos hiányosságokkal kapcsolatban a kormánynak elengedhetetlenül meg kell tennie a szükséges intézkedéseket.

No comment. Köszönjük. Hiszen mindehhez aligha szükséges bármit hozzátenni. Legfeljebb két dolgot. Az egyik a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség gazdatagozata és parlamenti agrárkabinetünk tagjai minderre több mint egy fél éve folyamatosan felhívta a kormány, illetve a kormánypártok figyelmét. Sajnálatos módon észrevételeinket rendre figyelmen kívül hagyták. A másik, amit ugyancsak több oldalról megvilágítva szóvá tettünk, hogy elégtelen és zavaros a kormány aszálykárral kapcsolatos intézkedése. A magán-, illetve családi gazdaságok sorozatosan megkeresnek azért, hogy az 50 milliárdos hitelcsomagból nem kapnak semmit. Elfogyott a pénz. Ezzel utasítják el a bankok az igényeket. Egyébként is: az oly sokszor hangzatosan beharangozott 50 milliárd forint hitelből csupán 30 milliárdhoz nyújt a kormány hitelgaranciát.

Mindezek alapján megismételjük azt a javaslatunkat, hogy a jövő évi költségvetésben biztosítsanak fedezetet legalább 100 milliárd forint hosszú lejárat (15-25 év) kedvezményes kamatozású agrárhitelek felvételéhez 100 százalékos hitelgaranciával. Ezt a konstrukciót úgy kell biztosítani a gazdák számára, hogy még a tavaszi munkák előtt hozzájuthassanak ezekhez a forrásokhoz. Ugyanis ma már világosan látszik: az EU területalapú támogatásaihoz nemhogy tavasszal de valószínűleg még év végén sem juthatnak hozzá az aszálykár miatt is tőkehiánnyal és kilátástalansággal küzdő mezőgazdasági termelők.

Faludi Sándor
A gazdatagozat elnöke

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra