2003. november 12. szerda 23:57

 

A Fidesz kulturális tagozatának közleménye

 

 

Nem nő kétszeresére a kutatás és fejlesztés támogatása!

A Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről szóló törvény tervezete szerint 2004-ben a 2003. évihez képest nem nő, hanem csökken a kutatás és fejlesztés költségvetési támogatása. Ezzel szemben Magyar Bálint tegnapi sajtótájékoztatójáról szóló tudósítások szerint, a miniszter azt mondta, hogy "2004-ben kétszeresére, mintegy 40 milliárd forintra nő a kutatás és fejlesztés támogatása". Kijelentése nem igaz, mert valóban új forrást jelent majd a vállalatok befizetése a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapba, de ez a legjobb esetben is csupán nyolc százalékkal növeli a kutatás és fejlesztés teljes ráfordítását, amely 2003-ban mintegy 150 milliárd forint. Ennek meghatározó tételei, mint például a Magyar Tudományos Akadémia és a felsőoktatási intézmények kutatási támogatása nem növekszik 2004-ben.

A miniszter úr feltehetően azt akarta mondani, hogy a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (a továbbiakban Alap) költségvetése 2004-ben 40 milliárd forint lesz. Sajnos, ez sem igaz. Az Alap költségvetési forrásait az Oktatási Minisztérium olyan költségvetési forrásaiból (például Központi Műszaki Fejlesztési Célelőirányzat, Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program előirányzat) tervezik átcsoportosítani, amelyek a 2003. évihez képest nem jelentenek növekedést, és ezek az összegek csak a nemzetközi tagdíjakat is beleértve érik el a 20 milliárd forintot. Az Alapnak a vállalkozások új adójából származó bevételeit kétféleképpen tervezik. A kommunikációs célokra szolgáló tervezet szerint ez 2004-ben 20 milliárd forint lesz. Így ki is jönne az Alap (és nem kutatás és fejlesztés!) támogatására a 2004. évi 40 milliárd forint. Az alap bevételeinek van azonban egy másik, reálisabb - nem a közvélemény számára készült - bevételi tervezete is, amelyet a Pénzügyminisztérium készít módosító indítványként a 2004. évi költségvetéshez. Ez már csak 11 milliárd bevételről szól, hiszen a Pénzügyminisztériumban tudják, hogy a tervezett összegnek közel 30 százaléka nem 2004-ben folyik majd be, közel húsz százaléka pedig egyáltalán nem kerül befizetésre.

A Fidesz Kulturális Tagozata, megértve a vállalkozások aggodalmát a növekvő adóterhek miatt, de magyar kutatás és fejlesztés versenyképességét fontosabbnak ítélve, arra kérte a Fidesz parlamenti képviselőit, hogy támogassák a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvényt. Örömmel vesszük tudomásul, hogy ezt megtették, és azt is, hogy a törvény elfogadásával 2004-ben a vállalatok mintegy 11 milliárd forintot kutatásra és fejlesztésre fognak fordítani, és ezzel remélhetően nő a magyar gazdaság versenyképessége. Arra kéri azonban Magyar Bálint oktatási minisztert, hogy megtévesztő nyilatkozatok helyett érje el, hogy valóban növekedjék a kutatás és fejlesztés költségvetési támogatása is.

Pálinkás József
a Fidesz Kulturális Tagozatának elnöke

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra