2003. november 16. vasárnap 22:24

 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség médiaszekciójának közleménye

 


Van mondanivalónk! A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség médiaszekciója örömmel értesült arról, hogy az Európai Újságírók Szövetsége Budapesten tartja kongresszusát. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a rendezvényen nem vehettek részt polgári, konzervatív újságírók, aktív ellenzéki politikusok.

Az európai uniós csatlakozásunk küszöbén fontosnak tartjuk, hogy a tagállamok megismerjék a magyarországi média valós helyzetét.

- Választások után az új kormány a közszolgálati médiumok számos vezetőjét és munkatársát kényszerítette távozásra, helyükbe a baloldali-liberális koalícióhoz lojális embereket helyeztek el.

- Magyarországon a médiapiac kórosan egyensúlytalan, a baloldali-liberális kormány teljes vélemény diktatúra elérésére törekszik, politikai nyomást gyakorol a médiumokra, azok munkatársaira. A közszolgálati és az országos kereskedelmi műsorszolgáltatók hírműsoraiban a kormány/kormánypártok jelentős felülreprezentáltsága a sajtószabadság létét veszélyeztető, nyomasztó médiatúlsúlyhoz vezetett. A közszolgálati Magyar Televízióban mindennapossá vált, hogy az ellenzékinek minősített egy-egy megmaradt műsort adásba kerülésük előtt cenzúrázzák.

- A magyar közmédiumok finanszírozása törvénytelen, a kormány, a parlamenti többség önkényesen dönti el, mennyi támogatást biztosít a televízióknak, rádióknak. A közmédiumok kiszolgáltatottak, közvetlenül függenek a kormánytól, a kormánypártoktól. A kormány által bevezetett új média-finanszírozás felszámolta a közmédiumok és a médiahatóság pénzügyi, ezáltal politikai függetlenségét. A közszolgálati médiumok finanszírozása - az európai szabályozással ellentétes módon - nem elegendő, és nem áll összhangban a médiatörvényben meghatározott közszolgálati feladatokkal.

- A magyar közmédiumok felügyelete törvénytelen. A közmédiumokat ellenőrző kuratóriumokból kizárták azokat a civil szervezeteket, amelyek egyházakhoz kötődnek, nemzeti identitás őrzésével, értékek védelmével foglalkoznak. A Magyar Televízió kuratóriuma csonka, törvénytelenül kirekesztették belőle a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz delegáltjait.

- A csonka kuratórium által törvénytelen módon megválasztott Magyar Televízió elnöke, áron alul, korrupciógyanús módon értékesítette a Magyar Televízió reklámidejét, ami felerősíti a közmédium kiszolgáltatottságát. A közpénzből finanszírozott Magyar Televízióban profitorientált társaság vásárolt áron alul műsoridőt magának. A Szövetség Médiaszekciója műsorelemző műhelyének vizsgálatai szerint ebben a reggeli műsorszámban folyamatosan meghaladta a 72 százalékot a kormánypártok jelenléte, a riportok politikailag elfogultak, az ellenzékkel szemben agresszívek.

- A magyar elektronikus médiumok kiegyensúlyozatlanok, a kormánypártok irányában elfogultak. A magyar médiahatóság elemzései, adatai szerint az ellenzéknek nem biztosítják az arányos megszólalási, véleménynyilvánítási lehetőséget. Az egyik országos kereskedelmi televízió hírműsoraiban a kormány/kormánypártok aránya 2003. októberében már meghaladta a 81 százalékot, az egyik országos kereskedelmi rádióban pedig rendre elérte a 100 százalékot.

- A kormánypártokhoz közelálló sajtóorgánumokban az elmúlt hónapokban rendszeresen jelentek meg hamis interjúk és vélemények: például: Népszabadság - hamis Teller-levél, 168 óra - hamis Chirac-interjú.

- A kormánypártok jelentős - jobbára a múltból örökölt - gazdasági befolyásukat kihasználva folyamatosan manipulálják a hirdetési piacot. Az előfizetők számát az elmúlt másfél évben növelő, nagy példányszámú konzervatív (kereszténydemokrata-néppárti) lapok nem tudják értékesíteni hirdetési felületeiket, és kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

- A kormányfő közvetlenül beavatkozik a közszolgálati médiumok napi tevékenységébe, befolyásolja azok műsorait. A miniszterelnök a közmédiumok vezetőire folyamatosan nyomást gyakorol, ezáltal kaphat egyre több megbízást a Magyar Televízióban saját nevelt lánya, illetve busás honoráriumért a kormánypártok iránt elkötelezett újságírók, vállalkozások.

- A kormányfő hadat üzent a kereskedelmi televízióknak. A Parlamentben kijelentette, hogy meg kívánja vizsgálni, hogy honnan származik az a forrás, amiből működtetik a nem állami televíziókat.

Magyarországon a jelenlegi kormány a médiára vonatkozó hatályos törvényeket nem tartja be, és nem érvényesíti az európai irányelveket, ajánlásokat sem.

Kérjük az EU-tagállamok újságíróit, működjenek közre abban, hogy Magyarországon érvényesüljön a véleménynyilvánítás joga, a tájékoztatás szabadsága, megteremtődhessen a média függetlensége.

 

Budapest, 2003. november 16.

 

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
Kulturális Tagozatának médiaszekciója

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra