2003. november 30. vasárnap 12:45

 

Fidesz országos választmányának tanácskozása

 

Áder János: a forint gyengüléséhez hozzájárult a kormány politikai támogatottságának csökkenése, az üzleti élet kabinettel szembeni bizalomvesztése és a jövő évi költségvetési sarokszámok elfogadása.

 

A Fidesz frakcióvezetője szombaton, a Fidesz országos választmányának tanácskozásán tartott helyzetelemzésében azt mondta, hogy a jövő évi költségvetési sarokszámok elfogadását követően a piac azonnal reagált.
A költségvetési módosító indítványok szavazása kapcsán a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányoldal a Fidesz indítványainak leszavazásával saját választási ígéreteire is nemet mondott.
Hangsúlyozta ugyanis, hogy a Fidesz javaslataiban olyan ígéreteket is megjelenített, amelyeket a szocialisták, illetve Medgyessy Péter fogalmazott meg a választási kampányban.
Áder János utalt arra, hogy a parlamentben maga Medgyessy Péter is nemmel szavazott például az ápolók hűségpénzére, a gyógyszerek ingyenessé tételére.
A frakcióvezető más téma kapcsán azt mondta, hogy a független intézmények, a bíróságok, a legfőbb ügyész, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PFÁSZ) elnöke és a jegybank elnöke elleni politikai támadás már közvetlenül a kormányváltás után megindult.
Szerinte ezen intézmények vezetőinek az legfőbb bűne, azért "büntetik őket", mert betartják a törvényeket.
A frakcióvezető helyzetértékelése után az országos választmány egy nyilatkozatot fogadott el a kisebbségi közösségek autonómiája tárgyában, amelyben üdvözli a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megalakulását.
 


Az országos választmány véglegesítette a "Szabad Európa" lista első 18 helyét
 

A Fidesz országos választmánya véglegesítette az európai választások pártlistájának első 18 helyét - hangzott el a választmány szombati tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

A Szabad Európa listát Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke vezeti, őt Szájer József, Surján László, Schöpflin György, Barsiné Pataky Etelka, Gyürk András, Becsey Zsolt, Járóka Lívia, Glattfelder Béla, Őry Csaba, Pálfi István, Gál Kinga, Rákossy Balázs, Bernáth Ildikó, Szemerkényi Réka, Frivaldszky Gáspár, Tóth Edina és Bagó Zoltán követi.

Szájer József hangsúlyozta, hogy a pártok közül a Fidesz elsőként véglegesítette a listán szereplő első 18 politikust. Mint mondta: ennek az az oka, hogy minél hamarabb megkezdjék a választási felkészülést.
Szavai szerint a lista összeállításakor sok szempontot érvényesítettek. Az egyik jellemző szempontnak nevezte a kisebbségek és a kisebbségi jogok képviseletét. A lista kilencedik helyén Járóka Lívia romapolitikus szerepel, aki tagja a Lungo Dromnak.
Mint Szájer József fogalmazott: a lista összeállításánál annak a szempontnak is igyekeztek megfelelni, hogy a Fidesz szövetséggé alakult, így a jelöltek között a partnerszervezetek képviselői is helyet kaptak.
Szájer József nagyon fontosnak nevezte, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői az Európai Parlamentben a nemzeti érdekeknek minél szélesebb körben megfeleljenek. Ezért - mint mondta - minden olyan területre, amely Magyarország nemzeti érdeke szempontjából kiemelkedő, igyekeztek szakpolitikust jelölni.

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra