2003. október 30. csütörtök 21:52

 

Gyürk András (Fidesz) országgyűlési képviselő közleménye

 

 

A Magyar Szocialista Párt politikusai egymással számháborúzva próbálják bizonygatni, hogy a jövő évi büdzsé a gyermekek és a fiatalok költségvetése lesz. Míg László Csaba azt állítja, a gyermek és ifjúsági célú támogatások jövőre 115 milliárddal, addig Arató Gergely szerint 100 milliárddal, Keller László szerint pedig már csak 51 milliárddal nőnek.

A valóság azonban az, hogy jövőre csökken a lakáshitelek után járó adókedvezmény, drasztikusan emelkednek a diákok közlekedési költségei, megemelkednek a diákhitelek törlesztő részletei, nyolcszorosára emelkednek a kollégiumi díjak. A jövő évi költségvetés nem tartalmaz fedezetet a szocialisták fiataloknak tett ígéreteire sem. Nem lesz ingyenes a tankönyv, nem lesz ingyenes a jogosítvány megszerzése, nem lesz ingyenes a lakóhely és az oktatási intézmény közötti közlekedés, nem épül egyetlenegy kollégiumi férőhely sem.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium jövő évi költségvetése a 80 százalékát sem éri el a 2002-es szintnek. A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatása a felére csökken. Jövőre a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatási feladatokra 7 milliárddal, gyermekvédelmi szakellátásra 6 milliárddal, a gyermekek napközbeni ellátására 2 milliárddal lesz kevesebb. A jövő évi költségvetés megszüntet az ifjúsági létesítmények akadálymentesítésére fordítható forrásokat.

Ez a költségvetési javaslat az új nemzedéknek küldött, számokba rejtett hadüzenet, amelynek számos pontja hátrányosan érinti a fiatalokat. Ezért a Fidelitas országgyűlési képviselői módosító indítványokat nyújtanak be, amelyek megteremtik a lehetőséget annak, hogy a 2004-es év valóban a gyermekek és a fiatalok éve legyen. Budapest, 2003. október 30.

Gyürk András
Fidesz Parlamenti Frakció
Ifjúsági és Sport Kabinet

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra