2003. november 16. vasárnap 22:08

 

Honlap-ajánló: Magyar Virtuális Enciklopédia

 

Elkészült a Magyar Virtuális Enciklopédia első 150 címszava; a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutató Intézete, valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) együttműködésében megvalósuló digitális enciklopédiát az elmúlt csütörtökön mutatták be.

 

Az enciklopédia azért is fontos,, mert bár a világhálót egyre többen használják Magyarországon, az úgynevezett internetrobbanás mégsem következett be.

Ennek egyik oka az, hogy kevesen beszélnek idegen nyelveket, a tartalomban gazdag internetes felületek többsége  ugyanis angol nyelvű.

Az MTA Filozófiai Kutató Intézete évek óta azon dolgozik, hogy minél több magas színvonalú, minőségellenőrzött magyar tartalom kerüljön fel a webes-felületekre.

A virtuális enciklopédia előkészítése az idén tavasszal kezdődött, a lényegi munka, az első 150 címszó összeállítása nyolc-tíz hét alatt készült el.

Az MTA és az IHM együttműködési megállapodása szerint a projekt 2005 végéig tart, addigra - a tervek szerint - 3200 címszó kerül be az enciklopédiába. Vélhetően a munkát nem kell abbahagyni és tartalma a 2005-ös év után is bővülhet.

A digitális enciklopédiának a hagyományos, nyomtatott enciklopédiákkal szemben az a nagy előnye, hogy bármikor bővíthető, frissíthetőek a magyarázatok. A virtuális enciklopédiában az alfabetikus (betűrend szerinti) sorrendre sem kell ügyelni, nem az adja feltétlenül a rendezőelvét. A szöveges magyarázatok mellett képeket, hangzó anyagokat is tud közvetíteni.

A címszavak megtervezésében és elkészítésében a magyar tudóstársadalom tagjai is közreműködnek, és remélhetően az oktatásban is jó eredménnyel tudják majd használni.

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra