2003. december 27. szombat 08:56

 

Az üldözött keresztényekről emlékezett meg a pápa

 

II. János Pál pápa pénteken az üldözésnek kitett keresztények iránti szolidaritását fejezte ki a Szent Péter téren egybegyűlt több ezer zarándok előtt elmondott úrangyala imádságában. A pápa a mostani Angelust Szent István napja alkalmából mondta; az egyház a hit első vértanújára emlékezik ezen a napon.

 

- Ma külön meg kívánok emlékezni azokról a keresztény közösségekről, amelyek üldözés áldozatai, és minden hívőről, akinek szenvedést kell eltűrnie hite miatt - mondta dolgozószobájának Szent Péter térre nyíló ablakából.

Erőt és kitartást kért számukra Istentől, továbbá azt, hogy még szenvedéseik okozóit is képesek legyenek szeretni.

A pápa az idén még egyszer - vasárnap - szól zarándokokhoz, s december 31-én hálaadó szertartással zárja az évet a Szent Péter bazilikában.

Pénteki imáján úgy tűnt, hogy a Parkinson-kórban szenvedő 83 éves egyházfő viszonylag jó egészségi állapotban van, nem viselte meg a hosszú karácsonyi éjféli mise és a december 25-i "Urbi et Orbi" (a városnak - Rómának - és a világnak szóló) áldása.

A Vatikán szóvivője, Joaquín Navarro-Valls azt mondta, hogy II. János Pál egészségi állapota akár még az utazást is lehetővé tenné a szentatya számára. Érvényes meghívása is van Mexikóba, továbbá három európai országba, Svájcba, Ausztriába és Franciaországba. Még nem döntött, de nem is utasította vissza a meghívásokat - jelentette ki a szóvivő az olasz Rai közszolgálati televízióban.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra