2003. december 17. szerda 00:04

 

A pápai békeüzenet szerint a béke kötelezettség

 

A béke lehetséges, és mivel lehetséges, kötelezettség is - áll II. János Pál békenapi üzenetében. A Béke Világnapja hagyományosan január elsejére esik, de a - kissé borús hangvételű - pápai üzenet szövegét már kedden nyilvánosságra hozták a Vatikánban. Végezni lehet egy, tíz, tízezer terroristával, de ha nem szüntetjük meg az okokat, mindig lesznek terroristák - áll a pápai üzenetben.

 

Renato Rafael Martino bíboros - aki korábban a Vatikán ENSZ-képviselője volt, s jelenleg a Iustitia et Pax (Igazságosság és Béke) Pápai Tanácsának elnöke - az államok vezetőihez intézett felhívást idézve kiemelte, hogy a katolikus egyházfő a terrorista erőszak beszüntetése, a problémák és konfliktusok békés megoldási lehetőségeinek keresésére szólított fel. A pápa felhívása nem csak a politikai felelősséggel rendelkezőkhöz, de a tudományos, kulturális és oktatási szférákban dolgozókhoz is szól.

A fegyverek erejét a jog és az erkölcs erejének kell helyettesítenie. A történelem arra tanít, hogy a béke építése nem lehet meg az erkölcsi és jogrend tisztelete nélkül, de tudatában kell lenni annak is, hogy a jog - még a nemzetközi jog is - önmagában nem elegendő: az igazságnak a könyörületességben kell beteljesednie. II. János Pál e tekintetben arra emlékeztette a keresztényeket és minden jóakaratú embert, hogy szükség van a megbocsátásra a problémák megoldása érdekében, legyenek azok egyes emberek vagy népek közötti nézeteltérések. Nincsen béke megbocsátás nélkül - hangoztatta a pápa, a Közel-Keletre is utalva.

Békeüzenetében a II. János Pál hangsúlyozta: szükség van az igazságtalan és kilátástalan helyzetet teremtő-kiváltó okok felszámolására is, annak oktatására, hogy az emberi életet minden körülmények között tiszteletben kell tartani. Még ha a terrorizmus mételye még súlyosabb lett is az utóbbi években, a demokratikus kormányok "jól tudják, hogy az erő alkalmazása a terroristák ellen nem igazolhatja a jogállam alapelveiről való lemondást". Megerősítette, hogy csakis a nemzetközi jog, az ENSZ adhat felhatalmazást erő alkalmazására.

Végezni lehet egy, tíz, tízezer terroristával - tette hozzá a pápai üzenetet ismertető Martino bíboros, elfogadhatatlannak ítélve, hogy férfiak és nők is a terror eszközével próbálkoznak -, de ha nem szüntetjük meg az okokat, mindig lesznek terroristák.

A sajtóértekezleten Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő a pápa egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre válaszolva kitért arra: II. János Pál most többet diktál és kevesebbet ír a korábbi évekhez viszonyítva. Így a pápa időt takarít meg, noha továbbra is ír lengyel nyelven.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra