2003. november 14. péntek 21:48

 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye

 


Hazánk várhatóan fél éven belül az Európai Unió teljes jogú tagjává válik. Sok területen vannak óriási lemaradásaink az EU-átlaghoz képest. Az utóbbi napokban sokat hallhattunk az országjelentés kapcsán az egyes területeken tapasztalható hátrányainkról. Nem szól azonban senki a művi terhesség-megszakítások EU átlagtól való nagyon jelentős eltéréséről.

Magyarországon 2002-ben 95.670 szülésre 55.753 terhesség-megszakítás jutott. A 20 év alattiak aránya 14 százalék, azaz minden hetedik abortuszt húsz éven aluli lányokon hajtják végre. Hazánkban tehát 100 születésre mintegy 60 abortusz esik, míg Finnországban 15, Franciaországban 13, Hollandiában 11, Spanyolországban és Belgiumban 8.

Ma Magyarországon az abortusz - az elmúlt rendszer örökségeként - még mindig mint családtervezési, "fogamzásgátlási" módszer él sokak szemében. Ezt bizonyítják a fenti adatok is. Mára már egyértelmű, hogy egy ilyen beavatkozásnak milyen súlyos következményei lehetnek a nők későbbi gyermekvállalása, egészsége és lelki egyensúlya tekintetében. Nem mellőzhető tehát a fokozott felvilágosítás, ahol a fiatalok - fiúk és lányok egyaránt - az eddig kudarcot vallott módszerekkel szemben értékközpontú és a gyermeknemzéssel kapcsolatok felelősségre nagy figyelmet fordító intenzív tájékoztatást kapnak.

Az abortuszok óriási száma elleni fellépésben több területen is fontos a jelenlegi szabályozás és gyakorlat megváltoztatása. Így a házasságon belüli abortusznál tisztázni kell az apa szerepét az eljárásban. Fontos lenne megoldani az elhajtandó magzatok érzéstelenítését. Annak kinyilvánítására pedig, hogy az abortusz nem a családtervezés elfogadható eszköze, az év meghatározott napjain mellőzni kellene az abortuszok végrehajtását.

Számunkra, kereszténydemokrata fiatalok számára különösen azért lényegi kérdés az abortuszok visszaszorítása, mert valljuk, hogy az emberi élet a fogantatáskor kezdődik és a természetes halálig tart. Bár tudjuk, hogy a többségi társadalom vélekedése nem egyezik ezzel teljesen, mégis úgy gondoljuk, az élet értékeire minden ember fogékony. Számunkra különösen fontos, hogy az élet és az emberi méltóság valóban sérthetetlen érték maradjon, és annak értékét az abortuszok általános szokássá válása ne tudja devalválni. Nem elfogadható, ha az élet elvétele "rutinná" válik a jövő fiataljai körében. Fontos tehát, hogy mindenki tudja, milyen felelősséggel kell viseltetnie e téma kapcsán.

Budapest, 2003. november 14.

Rétvári Bence
elnök

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra