2003. november 16. vasárnap 22:00

 

Veszélybe kerülhet az ingyenes internet hozzáférés

 

A Parlament elé kerülő új Elektronikus Hírközlési Törvényt jelenlegi formájában aggályosnak tartják az ingyenes internet hozzáférést nyújtó szolgáltatók. A törvény eredeti, a nyár folyamán lezajlott szakmai egyeztetés utáni változata valós piaci versenyt teremthetett volna a telefonos internet hívások piacán.

 

Azonban a szeptemberi közigazgatási egyeztetést követően a törvény több ponton is megváltozott, jelenlegi formájában nem alkalmas az EU előírásoknak megfelelő piaci verseny kialakítására az internetes telefónia területén - áll az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Az ingyenes szolgáltatók szerint a törvény jelenlegi formájában jelentősen meggyengíti az internet szolgáltatók pozícióját a korábbi monopol szolgáltatókkal szemben, illetve gyakorlatilag lehetetlenné teszi az alternatív telefontársaságok számára az internetes hívások piacára történő belépést.

A közlemény szerint Magyarországon közel 200 ezer, zömében kispénzű felhasználó internetezik ingyenes internet szolgáltatóknál. Az ingyenes szolgáltatást egy 2001. évi MEH rendelet teszi lehetővé, mely arra kötelezte a telefon szolgáltatókat, hogy az internetes telefonhívások bevételének egy részét díjmegosztás címén át kell adniuk az internet szolgáltatók részére. A díjmegosztás megszűnésével az ingyenes szolgáltatóknak januártól a telefondíjon felül előfizetési díjat kell szedniük az előfizetőktől, hogy költségeiket fedezni tudják.

Az ingyenes szolgáltatók arra is számítanak, hogy a Matáv januártól díjat akar emelni az internet szolgáltatóknak, ami tovább rontja helyzetüket.

Az ingyenes internet szolgáltatók felhasználóik körében aláírásgyűjtést kezdenek, az aláírt petíciókat átadják a parlamenti pártok, az IHM és a MEH részére. Kérik a politikai döntéshozókat, hogy az Internet területén is a piaci verseny jogszabályi feltételeit megteremtő törvény elfogadását, a valós piaci verseny elindulását támogassák.
 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra