2003. december 17. szerda 21:42

 

Könyvpremier Kecskeméten Kodály tiszteletére

 

A nyilvánosság számára évtizedeken át hozzáférhetetlen, szigorúan bizalmasnak minősített dokumentumokkal fűszerezve jelent meg a kecskeméti népzenei találkozók történetét felölelő kiadvány, amelyet szerdán Kecskeméten a Kodály Intézetben mutattak be. Az "És egyszer csak megkezdődtek a kecskeméti népzenei találkozók..." címmel megjelent kiadvány Kodály Zoltán születésének 121. évfordulója alkalmából jelent meg

 

"A népzenét a Kádár-rendszer első időszakában, a 60-as évek közepéig narodnyikságnak, a nacionalizmus veszedelmes fészkének tekintették" - mondta az MTI-nek Heltai Nándor, a kötet szerzője.

A 2500 példányban megjelent könyv a Kecskeméti Lapok Kft. gondozásában látott napvilágot. Szerzője irodalomtörténész, hírlapíró, népművelő, aki az első országos népzenei találkozót a 60-as évek közepén rendezte meg Kecskeméten. Az eddigi 19 találkozón többek között olyan neves kortárs írók vettek részt, mint Veres Péter, Csoóri Sándor, Váci Mihály, Páskándi Géza és Féjja Géza - ismertette Heltai Nándor. Rámutatott: a könyv egyebek között egy olyan korábbi, a népművelési minisztérium részéről a pártközpont számára készült bizalmas jelentést is ismertet, amely szerint "meg kell mondani Kodálynak, hogy ő személye ugyan védettséget élvez, de ez nem terjed ki a híveire".

A bemutató ünnepség keretében zajlott, amelyen többek között közreműködött a Kossuth- és a Prima Primissima díjjal kitüntetett Sebestyén Márta énekművész, valamint a leghíresebb magyar dudás, Pál István a Népművészet Mestere is.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra