2003. november 29. szombat 22:49

 

Konferencia a modern konzervativizmusról

 

Akkor van értelme politizálni, ha be tudjuk bizonyítani, hogy a politika mögött értékek, elvek és tételek is állnak - mondta Martonyi János szombaton a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által a modern konzervativizmusról tartott konferencián. Az egyesület elnöke szerint az igazi dilemma az, hogy miről szól a politika: kizárólag adatbázisokról, aktivistákról, háztól házig történő kampányolásról, legális, illegális praktikák alkalmazásáról, vagy valami másról is.

 

A volt külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a konzervatív szónak az 1970-es és 1980-as években negatív töltete volt, hogy "tudniillik a mi országainkban konzervatív az, aki az akkori rendszert akarta fenntartani".

Szavai szerint még mindig sok a tennivaló ahhoz, hogy az emberek értsék, számukra alapvetően fontos az értékek megőrzése. "Konzervatív-e az, aki szeretné megbontani, lebontani egy korábbi rendszer által kialakított privilégiumok egész rendszerét?" - tette fel a kérdést Martonyi János.

Schöpflin György szerint a hagyományos politikai értékek nagyon nehezen tarthatók fenn egy rohamosan változó posztmodern világban, ahol ezek az értékek folyamatosan megkérdőjeleződnek.

A nemzetközileg elismert egyetemi tanár, politológus úgy vélte: probléma az, "hogyan lehet a mai körülmények között egy tulajdonképpen elpusztított polgárságot, polgári értékrendet újra megteremteni". Hozzátette: a konzervatív demokratikus polgári értékrend megpróbálja stabilizálni a társadalmat, az eljárásokat, a stratégiákat, a megfogalmazásokat és az értelmeket. Szavai szerint "a polgári értékrend elfogadja a nemzetet, mint közösségalkotó folyamatot, de nem tartja kizárólagosnak".

Középkelet-Európában sokkal fontosabb szerepet játszott az etnicitás, mert a polgári értékeket elpusztította a kommunizmus - mondta.

A politológus szerint problémát jelent, hogy "hogyan lehet beemelni a közép-európaik etnikai tudatát abba az Európába, amelybe perceken belül bekerülünk".

Schöpflin György az MTI kérdésére elmondta, hogy a Fidesz európai parlamenti (EP) választási listáján előkelő helyen fog szerepelni. Hozzátette: az EP-ben a magyar érdekeket, valamint ha a szerdai stabilitási paktummal kapcsolatban hozott Ecofin döntés után még ilyen létezik, az európai érdekeket fogja képviselni.

"Inkább föderalista vagyok, de elfogadom, hogy ebben a pillanatban az államok, illetve a nemzetállamok szerepe a döntő a mostani Európában" - fogalmazott.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra