2003. október 26. vasárnap 22:27

 

Mádl Ferenc Erdélyben

 

A magyar állam felelősséget visel a határon túli magyarság sorsáért, és fontos, hogy ezt a felelősséget a magyar köztársasági elnök személyesen is kifejezésre juttassa - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök vasárnap Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető tisztségviselőivel folytatott megbeszélése után.

 

A magyar államfő vasárnap érkezett a kincses városba, hogy megkezdje a Kolozsvárt, Sepsiszentgyörgyöt, Székelyudvarhelyt, Illyefalvát és Csíkszeredát magába foglaló magánlátogatását. Érkezése után rögtön közös asztalhoz ült az RMDSZ vezetőivel a szövetség ügyvezető elnökségének székházában.

A megbeszélések után Mádl Ferenc az újságíróknak elmondta: elsősorban tájékozódni jött Erdélybe, meg akar ismerkedni a romániai magyarság örömeivel és gondjaival. Információkat szeretne kapni mindarról, ami ezt a közösséget, illetve a magyarországi közvéleményt foglalkoztatja, így az elvándorlás és az oktatás problémájáról, a magyar nemzetiségűek gazdasági helyzetéről, az egyházi ingatlanok visszajuttatásának kérdéséről, az anyanyelv használatának lehetőségeiről.

Mádl Ferenc hangsúlyozta, hogy a magyarországi politikai vezetés, így maga a köztársasági elnök is felelősséget érez az erdélyi magyarság sorsáért, ezt kifejezi a magyar alkotmány is. "Kötelességemnek éreztem, hogy ezt a politikai és emberi felelősségérzetet kifejezésre juttassam ezen a látogatásomon" - hangoztatta az államfő. Hozzáfűzte, hogy szeretné megismerni a romániai magyar közösségen belül meglévő különböző véleményeket is.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke a sajtó képviselői előtt úgy fogalmazott: a vasárnapi megbeszélés átfogó politikai helyzetelemzésre adott alkalmat. A romániai magyarok politikai szervezete tájékoztatta az elnököt az RMDSZ időszerű teendőiről és a romániai magyarság helyzetéről. Kétségtelenül sajátos időpontról van szó - mondta Markó -, mert néhány nappal ezelőtt sikeresen lezajlott a román alkotmányt módosító népszavazás. A referendumon a magyar nemzetiségűek részvételi aránya magasabb volt, mint a romániai választók összeségéé, s az urnákhoz járuló magyarok 95 százaléka voksolt igennel.

Markó szerint ez azt bizonyítja, hogy a romániai magyarok politikai egységük mellett foglaltak állást. Markó tájékoztatása szerint a magyar köztársasági elnök egyértelműen az egység és a szolidaritás üzenetével jött Erdélybe, mert úgy véli, a romániai magyarság számára elsőrendűen fontos, hogy egységes maradjon.

Az RDMSZ vezetői ismertették a magyar államfőnek, hol tart az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamata. Külön szóltak a román és a magyar kormány között született megállapodásról, amely lehetővé teszi, hogy zökkenőmentesen alkalmazzák a kedvezménytörvényt. Markó tudomása szerint már több ezren kézhez kapták az elmúlt hetekben a húszezer forintos oktatási támogatást, összesen mintegy harmincezer családnak kell ugyanezt megkapnia a következő hetekben.

Markó Béla felhívta Mádl Ferenc figyelmét a helyzet ellentmondásosságára, arra, hogy míg az alkotmánymódosítás egyértelmű sikerként könyvelhető el, addig az aradi Szabadság-emlékmű körül kialakult helyzet miatt válságba került az RMDSZ és a román politikai élet viszonya, akárcsak a párbeszéd és az együttműködés.

A köztársasági elnök a megbeszélések után felkereste a Házsongárdi temetőben Tonk Sándornak, a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt rektorának a sírját. A délutáni városnéző program keretében megtekintette a Farkas utcai templomot, a Református Kollégiumot és a Szent Mihály-templomot. Ezután a magyar államfő meglátogatta a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületét.

Este Pap Géza kolozsvári református püspök vacsorát ad Mádl Ferenc tiszteletére a Bethlen Kata Diakóniai Központban.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra