Megjelent: 2003.11.28. 21:19:23

Medgyessy

Lírikus vagy politikus?

Az iskolában azt tanultuk, hogy Én-nel nem kezdünk mondatot. Hallgatva Medgyessy Péter minapi megnyilatkozását a Háttér című rádióműsorban, feltűnt ez én-ek sokasága. A nem egészen fél órás műsorban hatszor hallhattunk ilyen - nem éppen szerénységről tanúskodó - kijelentést. Ide is másolom őket:

Én meg sajnálom, hogy nem erre gondolt, mert én azt hiszem, hogy ez egy nagyon fontos dolog.

Én azt hiszem, hogy a legjobb az őszinte beszéd.

Én örömmel hallom, hogyha az ellenzék időnként a realitás hangján szólal meg, és ezt én szívesen veszem mindig, ezért elismerésem, hogyha a pénzügyminiszter úr az előző hetek egyébként elég zavaros és néha bizony végig nem gondolt támadásai után reális értékítéletet alkotott a költségvetésről.

Én nem tagadom, hogy nem könnyű az önkormányzatok élete.

Én biztosan tudom azt, hogy ez nehézségeket fog jelenteni, hiszen meg kell találni a racionális megoldásokat arra, hogy a lehető legkisebb költséggel gazdálkodjanak.

Én ezt vallom és ezt fogom tenni és a következő hónapokban is ilyen kezdeményezésekkel fogok élni.

Igaz, a költő is mondja:

„Csak én birok versemnek hőse lenni
első s utolsó mindenik dalomban:
a mindenséget vágyom versbe venni,
de még tovább magamnál nem jutottam.”

Csakhogy, ami Babitsnál természetes és rendjén van, az a távolról sem lírikus Medgyessynél nagyon is hibáztatható. Ezen kívül megemlítjük azt a további tíz én-t, amely nem mondat elején volt, nem nagy betűvel íródott.

16 én egy Háttér-ben!

Medgyessy ezzel valószínűleg rekordot állított fel.

Ne keseregjünk, ezek szerint van, amiben jó. Ráadásul szemmel láthatóan örül is neki. (Vagy csak ceruza van a szájában?)

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra