2003. október 30. csütörtök 22:34

Meghívó

 

Budavári beszélgetések:

 

Harmadik éve, általában a hónap utolsó péntekén 19h-tól találkozunk a

Budavári Egyházközség épületének földszinti nagytermében, Országház u. 14-ben.

 

A hosszú nyári szünet után ismét találkozunk:

2003. október 31.-én, pénteken este, vendégünk lesz:

 Dragonits Tamás a Budai Vár korábbi főépítésze.

 

Dragonits Tamás a II. világháborút követő években a Budai vár tervfőmérnökeként a romokból és megroggyant épületekből a mai kor embere számára lakható, és a régi értékeket is megőrző épületeket tervezett. Az építész-tervező segíti értelmezni számunkra, hogy miként is jó ma egy 300 éves Budai vári házban lakni. Bemutatása hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban megismerve 2-3 száz éves házaink történetét, mi még jobban szerethessük otthonunkat, szűkebb és tágabb környezetünket. Ezen az estén minden vári lakos megtudhatja, hogy milyen is volt az a lakás, a ház, amelyben lakik 60 évvel ezelőtt és azt is, hogy miért változott olyanná, amilyen ma. Ezen összejövetelen nincs korhatár, hisz a 80 év felettiek számára személyes élményeket idézhet fel a beszélgetés, míg a diákoknak egy rendhagyó történelem- és művészettörténet, a ”Minden tudás egyeteme jön házhoz.

Világon egyedülálló, hogy egy középkori várban a XXI. század polgárai élhetik békés hétköznapjaikat, amit Dragonits Tamásnak is köszönhetünk.

A sok szép, régi, Budai várt ábrázolófestményt látva megnyugodhatunk, hogy jelentős részben sikerült értékeinket megőrizni. A ma megcsodált szép régi házak némelyike megszólalásig megegyezik a háromszáz évvel ezelőtti formájára, pedig gyakran egyetlen egy köve sem maradt meg a bombatalálatot ért, porrá rombolt épületnek. Dragonits Tamás építész munkájának is köszönheti majd ezer vári lakos, hogy olyan életet élhet a restaurált házban, amely mind szerkezetében, mint miliőjében a régi magyar értékek fontosságát érzékelteti. Dragonits Tamás ezen az estén szemlélteti majd azokat a küzdelmeket is, amelyekben a szűkös körülmények miatt fájó kompromisszumok révén modern foghíjbeépülések történnek.

 

Kedves érdeklődő, amennyiben felkeltette figyelmét a téma, szeretettel látjuk Önt, és ha tud valakit, aki szintén hasonlóan gondolkodik, akiről azt gondolja, de jó lenne, ha Ő is velünk lehetne, hívja őt is.

Az utóbbi években a vár falai közt sokan és sokunkhoz szóltak őszinte emberséggel. Nem csak a Mátyás templom padjaiban, de a Szent István szobornál, a Dísz téren, a Szent Háromság téren is hallunk valakit úgy és olyan dolgokról beszélni, ami után azt érezzük, de jó lenne vele órákon keresztül beszélgetni. A budavári beszélgetések keretei közt nyílt és nyílik arra lehetőség, hogy életükről, hitükről, küzdelmeikről, terveikről kérdezgessük azokat a számunkra fontos embereket, akiket a médiák (ha egyáltalán szólnak róluk) mindig csak egy oldalukról mutatnak be. Olyan emberek jöttek a mi kis falunkba, akik itt jól érzik magukat és a falon túli világ üzenetét hozták, hozzák hozzánk. Párbeszédeinkről megismerjük a bölcsességek gyökerét, az esetleges akadályok okait és jó tanácsokat is kaphatunk saját korlátjaink kezelésére.

 

Örömmel várom az előbbi tervekről a véleményeiket, és további program-javaslatokat és címeket, ahová a végleges programokról értesítést küldhetek: Pálffy László 1014 B. Fortuna u. 9.: tel 375-0308,  esetleg a hivatali címre   hivatal.: 2243513,  laszlo.palffy@szerencsejatek.hu  

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra