2003. december 19. péntek 21:19

 

MEGHÍVÓ

  

   „Vallásos embereknél olykor még ma is megfigyelhető, hogy templom vagy útmenti feszület előtt elhaladva kalapot emelnek vagy keresztet vetnek. Van azonban egy hely a Duna-part és a Közgazdaságtudományi Egyetem épülete között, valahol a Matróz csárda tájékán, ahol a közelben se feszület, se templom, néhány idősebb hölgy mégis keresztet rajzol a mellére, ha arrafelé jár… Számukra szent ez a hely, mert tudják, valaki itt értük fogadta el egy hideg decemberi éjszakán a halált teljes alázatossággal, a legmegalázóbb körülmények között.

    Értük, -de értünk is, mindazokért, akik már átéltek megaláztatást, szenvedést, halálfélelmet, de akik még hiszik, hogy életük mindeme megpróbáltatása mégsem volt hiábavaló.

    Mártírhalálának évfordulóin egy nemzetnek kellene tisztelegnie emléke előtt.

    Máig azonban nevét is alig ismerik.”

 Hetényi Varga Károly írta ezeket a sorokat az „Akiket üldöztek az igazságért” című könyvében Salkaházi Sáráról.

A Ferencvárosban vértanuhalált halt nővér 1899-ben született Kassán. A tanító és újságíró volt, majd 1929-ben belépett a Szociális Testvérek Társaságába. Katolikus leánymozgalmak vezetője és újságaik szerkesztője, karitaszmozgalmak szervezője volt. A vezetése alatt álló Bokréta utcai leányotthonban a háború alatt üldözötteknek nyújtott menedéket. 1944 Karácsonyán az otthon egyik alkalmazottja feljelentette a nyilasoknál, akik december 27-én délután hatodmagával elhurcolták és még aznap a Duna-parton kivégezték.

 A ferencvárosiak és a Szociális Testvérek Társasága hívja azokat, akiknek ma is fontos az emberi élet, szabadság és méltóság, hogy gyújtsunk mécsest

 december 27-én, szombaton 16 órakor

Salkaházi Sára szociális testvér és Bernovits Vilma hitoktató életáldozatára, a névtelenségbe vesző áldozatokra és üldözöttekre emlékezve a Szabadság híd pesti hídfőjénél.

 Este fél hat órakor a Bakáts téri templomban szentmisén emlékezünk a mártírokról.

 Tisztelettel a szervezők nevében :

Kammermann Csaba
KDNP és MKDSZ Ferencvárosi Szervezetének elnöke

 

vissza Vissza a kezdőlapra