2003. november 16. vasárnap 22:30

 

A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének felhívása

 

A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége felhívást juttatott el az Európai Újságírók Szövetsége elnökéhez.

 

 Tisztelt Elnök Úr!

Az Európai Újságírók Szövetségének 41. kongresszusára egyetlen magyarországi nem kormánypárti újságíró-szervezet sem kapott meghívást. Ezért kénytelenek vagyunk hivatalos formában egy felhívással fordulni Önhöz és az Ön által irányított szervezethez.

 

FELHÍVÁS


Néhány hónappal az EU-s csatlakozás előtt Magyarországon veszélybe került a sajtó-, szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága!

  1. Visszatért a kommunista időkre emlékeztető CENZÚRA a közpénzekből finanszírozott közszolgálati televízióban.

  2. Medgyessy Péter miniszterelnök magához hivatta a közszolgálati médiumok vezetőit és ezután MENESZTETTÉK az MTV Híradójának főszerkesztőjét, megszüntették az egyetlen nem kormánypárti másként gondolkodó műsort.

  3. FOLYAMATOS POLITIKAI TÁMADÁSOK érik a konzervatív értékrendet képviselő műsorkészítőket, újságírókat.

  4. A liberál-szocialista kormány elleni tüntetéseken MEGVERIK, MEGBILINCSELIK, LETARTÓZTATJÁK az újságírókat, fotósokat.

  5. A közmédiumokban PÁRTKATONÁKAT ültetnek vezetői pozíciókba. Az MTV-nél a miniszterelnök lánya, baráti köre kap közpénzekből műsorkészítési lehetőséget.

  6. Folyamatos politikai támadásokkal LEMONDÁSRA AKARJÁK KÉNYSZERÍTENI a közszolgálati Magyar Rádió elnökét. A diktatórikus nyomásgyakorlás másik eszköze a pénzügyi kiéheztetés.

  7. Miközben állítólag nincs kellő anyagi forrás a közrádió számára, a miniszterelnök közeli munkatársa AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL ÚJ RÁDIÓADÓT indíttat.

  8. HIRDETÉSI BOJKOTT alá veszik a konzervatív-nemzeti értékrendet képviselő újságokat. Így például az egyetlen polgári napilapot, a Magyar Nemzetet.

  9. A miniszterelnök MEGFENYEGETI a kereskedelmi televíziókat azzal, hogy vizsgálni akarja, kik, miből finanszírozzák működésüket.

  10. Miközben a gyűlöletbeszéd elítélésének törvénybe iktatásáról folyik a vita, a gyakorlatban folyamatosan fenyegetik, mi több, életveszélyesen megfenyegetik Magyarország volt miniszterelnökét, a polgári oldal politikusait, a sajtó képviselőit, a Magyar Rádió markánsan nem kormánypárti műsorát, a Vasárnapi Újságot.

Kérem Elnök Urat, mint az európai újságírás egyik felelős beosztású tisztségviselőjét tegyen meg mindent azért, hogy az előbb felsorolt törvénytelenségek létezéséről a nemzetközi közvélemény és újságíró-társadalom tudomást szerezzen.

 

MEÚSZ elnökség

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra