2003. október 30. csütörtök 08:10

Képviselői posta

Mozgáskorlátozottak gondjai

 

Az alábbi levél önmagáért beszél. Az ellenzéki támogatásra bizton számíthat a szövetség


 

Ügyiratszámunk: 1212-01 /2003           Ügyintéző: Czeglédiné       Budapest, 2003. október 27.

 

 

Tisztelt Képviselő Úr!

 

 A kormány a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmények szigorítására készül. Az indítvány szerint négymillió forint feletti jövedelemnél megszüntetnék a lakáshitelek után járó személyi jövedelemadó kedvezményt.

A kormányindítvány enyhítésére, Csabai Lászlóné és Jauernik István kezdeményezte, hogy az a személy vagy házastársa, aki gyermekápolási segélyben részesül, ötmillió forintos éves jövedelemig vehessen igénybe ilyen kedvezményt. További javaslatként fogalmazódott meg, hogy az szja-kedvezmény négyéves határideje emelkedjen meg egy- egy évvel minden gyermekre számolva, aki után szociálpolitikai támogatást nem vettek igénybe.

A fent említett tervezetről a médiából értesültünk.

 

A kormány folyamatosan kommunikálja szociális érzékenységét és azt, hogy a jövő a gyermekeké.

 

A szövetség szeretné felhívni az Ön figyelmét arra, hogy a kormány által előkészített javaslatok megvalósulása tovább fokozza a fogyatékos gyermekeket nevelő családok hátrányait.

 

Minden évben vizsgálják, várhatóan mekkora egy főre jutó jövedelemre van szükség a minimális létfenntartáshoz. Sajnálatosan a számítás előkészítésekor a fogyasztói kosárba nem vesznek figyelembe egyetlen olyan elemet sem ( pl. szolgáltatási díjat), mely egy fogyatékos gyermeket nevelő család állandó elengedhetetlen szükségletei közé tartozik.

Ha létezne ilyen vizsgálat, egyértelműen bebizonyítaná az érintett családok szükségleteiből adódó magasabb létfenntartási költségeket.

Azok a családok, akik gyermekük fogyatékossága miatt kialakult lakásproblémák enyhítésére lakáscserére kényszerülnek, sajnálatos módon bizonyos esetekben ezután elesnek a lakáshitelek után járó személyi jövedelemadó kedvezményektől. Sajnos a képviselői indítványok bizonyos esetekre nem számolnak. A fogyatékos gyermeket nevelő családok között a gyermek korától függően több esetet is figyelembe kell venni:

·        A hatályos jogszabály szerint a 10, vagy egyedi elbírálás esetén 14 év feletti fogyatékos gyermekek gondozását végző családok a gyermekgondozási díj megszűnését követően általában ápolási díjat vesznek igénybe.

·        Vannak családok, ahol a gyermek súlyos fogyatékossága ellenére (pl. mozgás-, látás-, hallássérült gyermek integrált oktatásban részesül stb.) abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy mindkét szülő dolgozik. Viszont ezek a családok jelentősebb terhet is vállalnak, pl. adót az államnak, több ellátást vagy szolgáltatást fizetnek meg, melyek a gyermekük fejlesztését szolgálja stb. Ezek a családok a többletmunkát felvállalva abban bíznak, hogy a többletjövedelemből esetleg gyermekeik jövőjét is biztosítani tudják. Magasabb jövedelmük miatt viszont kedvezményektől eshetnek el, pedig többletköltségeik miatt nagyobb egy főre jutó jövedelemre lenne szükségük.

 

 

Bízva a kormány gyermekközpontúságában és szociális érzékenységében, az alábbi javaslatokat tesszük a célcsoport számára:

 

 

Javasoljuk a fogyatékos gyermekeket nevelő családok esetében a lakáshitelekhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kedvezmények biztosítását jövedelemhatártól függetlenül.

 

Továbbá javasoljuk, hogy a képviselői indítványban szereplő négyéves szja-kedvezmény gyermekenkénti egy évvel való további emelését további két évvel bővítsék ki a fogyatékos gyermekek esetében. A kedvezményeket a korábban igénybevett szociálpolitikai kedvezménytől függetlenítsék.

 

A Fogyatékos Emberek Európai Éve kapcsán kérjük, hogy a kormány a pozitív diszkrimináció elvén javaslatainkat támogassa, és építse be koncepciójába.

A pozitív döntéssel támogatnák a többletterheket felvállaló családokat, melyek fogyatékos gyermekeket nevelnek.

 

Kérjük, támogassa javaslatainkat!

 

 

Tisztelt Képviselő úr, munkájához kívánunk további sok sikert!

 

 

Tisztelettel:

 

 

Dr. Hegedüs Lajos                              Czeglédiné Kovács Ágnes

          elnök                                                    elnökségi tag

 

  

Szakály József 

     főtitkár

+36 (20) 9 947-683

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra