2003. október 27. hétfő 20:56

 

A Magyar Polgári Média Egyesület közleménye

 

 

A Magyar Polgári Média Egyesület megdöbbenéssel értesült a sajtóból arról, hogy – a Kondor Katalint, a Magyar Rádió elnökét érő állandó és aljas támadások mellett - Medgyessy Péter miniszterelnök, Ragáts Imre az MTV elnöke után Pekár Istvánnal, a Duna Televízió elnökével is bizalmasan közölte, hogy nem tartja megfelelőnek a Duna Televízió hírműsorainak kiegyensúlyozottságát. Pontosan tudjuk, hogy ez a nomenklatúra nyelvén mit jelent. Ezeknek a lépéseknek a sorozata azt bizonyítja, hogy nem egyedi, elszigetelt és szerencsétlen cselekedetekről van szó, hanem egy antidemokratikus média-koncepció végrehajtásáról. A pénzügyileg az elmúlt évben a Kormánytól függővé tett, ugyanakkor közpénzből működő közszolgálati televíziók és a Magyar Rádió hírműsorait a Kormány a saját propagandagépezetévé kívánja tenni.

A halkszavúnak és jámbornak álcázott, ugyanakkor a színfalak mögött hatalmi gőggel és arroganciával cselekvő Medgyessy Péternek és elvbarátainak úgy látszik semmi sem elég. Pedig a közszolgálati televíziók és rádiók hírműsoraiban már most is 80% körüli a kormány, illetve a kormánypártok megjelenési aránya az ellenzék 20%-ával szemben. Úgy látszik Medgyessy Péter számára a Sláger Rádió az abszolút példakép, ahol nem egy alkalommal 100%-os kormánypárti megjelenés volt rögzíthető az elmúlt másfél évben.

A kommunista diktatúrában is miniszterelnök-helyettesi pozíciót betöltő Medgyessy Pétertől nem is vártunk más magatartást, azt azonban mélységesen megdöbbentőnek tartjuk, hogy a jelenlegi kormányfő azt hiszi, egy demokratikus államban minden különösebb következmény nélkül avatkozhat be a sajtó szabadságába antidemokratikus módon. Egyesületünk határozottan kiáll a közszolgálati csatornák anyagi és szellemi függetlenségének védelmében és felszólítja Medgyessy Pétert, hogy tartsa tiszteletben a Magyar Köztársaság Alkotmányának 61.§-ban foglalt sajtószabadság követelményét!

Miután a Magyar Köztársaság az elmúlt másfél évben a sajtószabadság érvényesülését illetően diktatúra-közeli állapotba került, ezért a Magyar Polgári Média Egyesület ezúton kéri a Magyar Köztársaság polgárait, hogy minden lehetséges fórumon álljanak ki a sajtószabadság védelme érdekében és adják a hatalom tudtára, hogy eddig és ne tovább!

 

El a kezekkel a Magyar Televíziótól, a Duna Televíziótól, és a Magyar Rádiótól!
 

2003. október 27.

 

vissza Vissza a kezdőlapra